DOLAR
42,69 -0,02%
EURO
50,2 -0,05%
ALTIN
5.886,58 0,35%
BITCOIN
3.653.964,4 0,3%

Küresel piyasalar Fed beklentileri ve Washington trafiğiyle haftaya pozitif başladı

Fed'in faiz indirimi beklentileri ve Rusya-Ukrayna görüşmeleriyla küresel piyasalar haftaya pozitif açıldı; Jackson Hole ve Washington'daki lider zirvesi yatırımcıların odağında.

Yayın Tarihi: 18.08.2025 09:06
Güncelleme Tarihi: 18.08.2025 09:06

Küresel piyasalar Fed beklentileri ve Washington trafiğiyle haftaya pozitif başladı

Küresel piyasalar Fed beklentileri ve jeopolitik gelişmelerle haftaya pozitif başladı

Küresel piyasalarda yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapıldı. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı faiz indirimi beklentilerini ve Rusya-Ukrayna Savaşının sona erdirilmesine yönelik uluslararası girişimleri fiyatlamaya devam ediyor.

Jackson Hole ve Fed yetkililerinin söylemleri izleniyor

Bu hafta piyasa odağı, perşembe günü düzenlenecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalarda. Powell'ın vereceği sinyallerin, Banka'nın faiz indirim sürecine ilişkin beklentiler ve piyasa yönü üzerinde önemli etkisi olacağı değerlendiriliyor.

Fed yetkililerinin son açıklamaları da yakından takip ediliyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, kalıcı fiyat baskılarının artıp artmadığını görmek için en az bir enflasyon raporunu daha görmek gerektiğini ifade etti.

Para piyasası fiyatlamaları ve enflasyon verileri

Geçen haftanın yoğun veri gündemi, özellikle üretici enflasyonu gibi göstergeler sonrası para piyasalarındaki Fed indirim fiyatlamalarında kısmi zayıflama olsa da, eylül ayında 25 baz puan seviyesinde bir ilk indirim beklentisi piyasada halen yer alıyor.

Jeopolitik gelişmeler: Washington gündemi ve lider görüşmeleri

Jeopolitik tarafta, Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılmasına yönelik adımlar yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Cuma günü ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Alaska'nın Anchorage kentindeki Elmendorf–Richardson Üssü'nde bir görüşme gerçekleştirdi. Ortak basın toplantısında Trump, önemli ilerlemeler kaydettiklerini ancak nihai anlaşmaya varamadıklarını belirtirken, Putin umutlu mesajlar verdi.

Aynı hafta içinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Washington'da Trump ile görüşmesi planlanıyor. Görüşmede AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bazı Avrupalı liderlerin de yer alması bekleniyor. Analistler, toplantı kararlarının savaşta kalıcı barış için belirleyici olabileceğini ve jeopolitik risklerde düşüşün risk iştahını artırabileceğini kaydediyor.

ABD piyasaları ve kurumsal hareketler

New York Borsası'nda Cuma kapanışında S&P 500 yüzde 0,29, Nasdaq yüzde 0,40 azalış gösterirken, Dow Jones yüzde 0,08 artışla kapandı. Endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif başladı.

Kurumsal haberler arasında, yarı iletken üreticisi Intel'in hisseleri, Trump yönetiminin şirkette hissedar olma görüşmeleri haberleriyle yüzde 2,9 yükseldi. Sağlık sigortası şirketi UnitedHealth hisseleri, Berkshire Hathaway'in büyük miktarda hisse alımı açıklamasının ardından yaklaşık yüzde 12 değer kazandı. Öte yandan, ekipman üreticisi Applied Materials beklentilerin zayıf gelmesiyle yüzde 14,1 geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü 3 baz puan artışla yüzde 4,32'den kapanırken, yeni haftada yüzde 4,31 seviyesinden başladı. Dolar endeksi Cuma yüzde 0,3 düşüşle 97,9'dan kapanıp yatay seyrederken, altının ons fiyatı Fed indirim ihtimallerinin devam etmesiyle alış ağırlıklı bir görünüm sergiliyor (Cuma kapanışı yaklaşık 3.335 dolar, yeni haftada 3.354 dolar seviyeleri).

Brent petrol varil fiyatı ise önceki kapanışın yüzde 0,4 altında 65,5 dolardan işlem görüyor.

Avrupa ve Asya piyasalarındaki seyrin ana hatları

Avrupa borsaları Cuma karışık kapanışlar gösterirken, Washington'daki görüşmeler öncesi endeks vadeli kontratlar alıcılı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de Zelenskiy ile görüşmesinin ardından sınırlar ve güvenlik garantilerine vurgu yaptı; Ukrayna kararlarının yalnızca Ukrayna'ya ait olması gerektiğini belirtti.

Analistler, Washington görüşmelerinden gelecek haber akışının Avrupa piyasaları üzerinde etkili olabileceğini, savunma sanayi hisselerinde oynaklığın artabileceğini vurguluyor. Cuma kapanışında Londra FTSE 100 yüzde 0,42, Almanya DAX 40 yüzde 0,07 düşerken; Fransa CAC 40 yüzde 0,67, İtalya FTSE MIB 30 yüzde 1,11 yükseldi.

Asya borsalarında Güney Kore hariç genel olarak yükseliş gördü; Çin'de Şanghay bileşik endeksi 10 yılın zirvesini test ederken, Japonya'da Nikkei 225 rekor tazeledi. Cuma kapanışta Nikkei yüzde 1, Şanghay yüzde 1,2, Hong Kong Hang Seng yüzde 0,7 yükselirken, Güney Kore Kospi yüzde 1,3 geriledi.

Borsa İstanbul ve Türkiye gündemi

Borsa İstanbul'da Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 0,43 artışla 10.870,57 puandan kapandı. VİOP'ta BIST 30 Ağustos vadeli kontrat kapanışta yüzde 0,3 artışla 12.238,00 puanda işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yaparak kredi büyüme hesaplama dönemlerini 8 hafta'ya çıkardı; kredi büyüme oranları ise korunarak periyotlara uyumlu şekilde güncellendi.

Dolar/TL Cuma günü yüzde 0,3 düşüşle 40,8000'den kapanmış; bankalararası piyasada yeni haftada yüzde 0,2 yükselişle 40,8950'den işlem görüyor.

Analistler teknik olarak BIST 100'de 10.800 ve 10.700 seviyelerini destek; 10.900 ve 11.000 puanı ise direnç konumunda izliyor.

Bugün takip edilecek veriler

Yurt içi ve yurt dışında izlenecek veriler şu şekilde sıralanıyor:

10.00 Türkiye, Haziran ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri

10.00 Türkiye, Temmuz ayı konut fiyat endeksi

12.00 Avro Bölgesi, Haziran ayı dış ticaret dengesi

Yatırımcılar, Jackson Hole sempozyumu ve Washington'daki lider görüşmelerinden gelecek açıklamalarla birlikte para politikası ve jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönünü belirleyeceğini değerlendiriyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı