DOLAR
42,71 -0,05%
EURO
50,32 -0,23%
ALTIN
5.896,28 0,19%
BITCOIN
3.728.807,1 -1,69%

Kurban Seçimi ve Kesimi ile İlgili Uzman Tavsiyeleri

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, Kurban seçimi ve kesimi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 27.05.2025 14:35
Güncelleme Tarihi: 27.05.2025 14:35

Kurban Seçimi ve Kesimi ile İlgili Uzman Tavsiyeleri

Kurban Bayramı'nın Önemine Dikkat Çekildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, Kurban Bayramı'nın dini ve toplumsal dayanışma açısından önemini vurguladı. Gücükoğlu, kurbanlık hayvanların acı çekmeden hijyenik şartlarda kesilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Gücükoğlu, kurbanlıkların Bakanlıkça belirlenmiş yerlerden seçilmesi gerektiğini belirtti. Seçim sırasında hayvanın küpe ve veteriner sağlık raporu gibi belgelerinin bulunmasının önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, hayvanın gözünün kör olmaması, topallığının olmaması ve doğal deliklerinden kötü koku gelmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Kesmeye Hazırlık ve İlgili İşlemler

Kurban kesiminin acı çektirmeden yapılması gerektiğini belirten Gücükoğlu, bıçakların keskin olmasını ve hayvanın boynunun uzunluğunda bir bıçak kullanılmasını önerdi. Hayvanların kanının akıtılması da önemli bir aşama olup, küçükbaş hayvanlar için en az 5 dakika, büyükbaş hayvanlar için 6 dakika kan akıtılması gerektiğini belirtti.

Etlerin Doğru Şekilde Muhafazası

Kurban etlerinin nasıl muhafaza edileceği konusunda da önemli bilgiler veren Gücükoğlu, kesim sonrası etlerin sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat beklemesi gerektiğini, ardından buzdolabına konulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, etlerin büyük parçalar halinde muhafaza edilmesi ya da sıcak halde poşetlenmesi önerilmedi.

Kurbanlık hayvanın sağlık durumunda anormal bir durum gözlemlenirse, bunu mutlaka veteriner hekimle paylaşmak gerektiği ve hayvanın muayenesi sonucu etin, derinin ve iç organların değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu (fotoğrafta), kurban seçimi ve kesimiyle ilgili önerilerde bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu (fotoğrafta), kurban seçimi ve kesimiyle ilgili önerilerde bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı