
Kuraklık ve göller üzerindeki etkileri yapay zeka ve uydu teknolojisi ile izleniyor. Girişimci Anıl Sevinç, Burdur, Beyşehir, Eber, Bafa, Eğirdir, İznik, Manyas ve Tuz göllerinde su varlığı takibi yaparak kuraklık riskini değerlendiriyor. Sevinç, Eber Gölü'nün durumunun kritik olduğunu, Manyas Gölü'nde ise son verilerin olumlu olduğunu belirtti.
Dünyada tatlı suların yaklaşık %87'sinin göllerde bulunduğunu ifade eden Sevinç, aşırı su tüketimi ve iklim değişikliğine bağlı olarak su miktarındaki düşüşün izlenmesinin gelecek nesiller için hayati önem taşıdığını dile getirdi.
Göllerdeki su değişiminin izlenmesi konusunda Anıl Sevinç, İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki Smart City & Partnersın (SC&P) kurucusu olarak, bu teknolojilerle su kalitesini ve alanını ölçebildiklerini, ayrıca su alanını etkileyen faktörleri değerlendirdiklerini aktardı. Sevinç, 16 gün, 30 gün ve 1 yıl gibi zaman dilimlerinde su miktarı ve kirlilik seviyeleri hakkında varsayımlar yapabildiklerini belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024’te başlatılacak olan Su Verimliliği Seferberliği kapsamındaki eylem planı çerçevesinde analizler yaptıklarını vurgulayan Sevinç, “Otonom sistem geliştirdik ve bu 8 gölü sürekli izliyoruz. Burdur Gölü, yüzey alanı 250 kilometrekare olan oldukça kıymetli bir su varlığı. 2017-2025 döneminde bu alanın ortalama 100 kilometrekareye düştüğünü görüyoruz; son 2 günde ise bu rakam 70 kilometrekareye geriledi.” şeklinde açıklama yaptı.
Eber Gölü hakkında konuşan Sevinç, “Eber Gölü'nün su seviyesi kritik seviyelerin de altına düştü. 150 kilometrekare olması gereken göl, şu anda sadece 0,4 kilometrekare.” dedi. Bafa Gölü’nde ise son 3 ayda su miktarında artış gerçekleştiğini, meteorolojik koşullar ve önlemlerin bu artışta etkili olduğunu ifade etti.
Eğirdir Gölünde de son zamanlarda su miktarında artış gözlemlendiğini belirten Sevinç, mevcut durumu “Eğer meteorolojik koşullar böyle devam ederse, önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntılar yaşanmayacak.” şeklinde yorumladı.
Son olarak, Manyas Gölü'nün yüzey alanında bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Sevinç, ürettikleri verilerin tarımsal sulama ve şehir su yönetiminde verimliliği artırdığını, iklim değişikliği etkilerinin azaltılması ve su kullanımının etkin yönetilmesinin önemine değindi.