Kumköy sahiline 325 bin m2'lik ücretsiz halk plajı planlanıyor
Antalya’nın Aksu ilçesi Kumköy sahilinde, 2024 yılında kaldırılan çardakların ardından bölgenin halka açılması ve temizlenmesinin ardından Turizm Bakanlığı tarafından 325 bin metrekarelik alanda ücretsiz halk plajı oluşturulması planlanıyor.
Yıkım, açılma ve temizlik çalışmaları
Sahil, bakımsızlık ve bazı vatandaşların duyarsızlığı nedeniyle zamanla kirlilik ve düzensizlik yaşadı. Bölgede yaklaşık 60 yıldır kullanılan ve aralarında konteyner tipi yapıların bulunduğu 600 çardak, 2024 yılı Kasım ayında Aksu Belediyesi ekipleri tarafından sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonla kaldırıldı. Bu müdahalenin ardından sahilde temizlik çalışmaları yapıldı ve alan halka açıldı.
Koruma statüsü ve projelendirme süreci
Bölge, 2021 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sit alanı ilan edilerek korunma altına alındı; aynı zamanda bölge, caretta carettaların üreme alanlarından biri olarak biliniyor. Yıkım sonrası alanda projelendirme çalışmaları bekleniyor; projenin yatırım bütçesi ve programına alınmasının ardından uygulamaya geçirileceği, halk plajı projesinin ise önümüzdeki yıla kadar bitmesinin hedeflendiği bildirildi.
Çevresel koruma ve yetkili müdahale
Proje kapsamında doğal yaşam ve caretta caretta yuvalama alanlarının korunmasına yönelik çalışmalar da yer alacak. Bu koruma çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek.
Yerel tepkiler ve kullanım
Bölgenin boşaltılmasının ardından bazı otellerin ecri misil ödeyerek kendi plajlarını hizmete açtığı gözlendi. Projenin sahile erişimi kolaylaştırması, tuvalet ve duş gibi temel altyapı eksikliklerini gidermesi bekleniyor. Konuya ilişkin görüşünü aktaran Levent Dedeoğlu, şunları söyledi:
"Güzel olur buranın ihtiyacı var. Çünkü burası hem denizi hem tabiatı ve imkanları olarak güzel bir yer. Bence geç kalınmış bir proje ama ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Çünkü yapılmayan tek yer burası kaldı. Bu sahilin yapılması ile güzel bir imkan ve tesise kavuşulacak. Aksu, Kumköy ve Antalya’dan gelenler var. Ama burada imkan olmadığı için tuvalet ve duş yok. Halkımız içinde böyle bir şey olması çok güzel olacak kanaatindeyim. Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum çok ilgili kendisi. Buraya gerekli ilgiyi gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum."
Projenin uygulanma takvimi, yatırım programına alınma süreci ve projelendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacak ayrıntılar netleşecek.
Denize sıfır 5 yıldızlı çardakların yerini halk plajları alıyor