Küflü Gıdaların Zararları ve Önleme Yolları
Küflü gıdalar, sağlığımız için büyük bir tehlike oluşturur. Küfler, tek hücreli mantarlar olup, çekirdekleri vardır. Bakteriler gibi uygun şartlarda çok hızlı çoğalırlar ve insan sağlığını riske atarlar. Bu canlıların bazı türleri, gıdalarda zehirli maddeler üretirler. Bu maddelere toksin denir. Toksinler, insanlarda ve hayvanlarda zehirlenmeye neden olur. Bazı toksinlerin kansere yol açtığı da bilinmektedir.
Küflü Gıdalar Nasıl Anlaşılır? Küflü Gıdalar Yenir mi?
Küfler, gıdaların üzerinde pamuksu, bazen de renkli yapılar oluşturarak çoğalırlar. Gıdanın sadece görünen kısmında değil, derinlerinde de küf oluşabilir. Bu yüzden küflü gıdaların, küflü bölümleri atılarak geri kalan kısımlarının yenmesi doğru değildir. İnsanlar ve hayvanlar, gıda ve yemlerde aflatoksin adı verilen bir toksinle karşılaşabilirler. Aflatoksinli yemlerle beslenen hayvanların, yumurta, peynir ve süt gibi ürünleri de bu toksinle kirlenebilir. Bu ürünleri tüketen insanlar da toksine maruz kalabilirler. Küflerden kaynaklanan zehirlenmeler, hemen belirti vermez. Küflü gıdaların uzun süreli tüketimi sonucunda ortaya çıkar.
Küflenmenin Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
Küflenmenin önlenmesi için hem üretici hem de tüketici bilinçli olmalıdır. Aflatoksin oluşumu, tarlada hasat zamanında başlayabilir. Hasat zamanında, üründe nem ve hava sıcaklığı yüksekse, aflatoksin oluşması için uygun şartlar oluşur. Bu nedenle, ürünün fazla bekletilmeden kurutulması gerekir. Aflatoksin oluşumunda, depolama şartları da çok önemlidir. Depolama sırasında, ürünün nem ve sıcaklığı kontrol edilmeli ve aflatoksin oluşumunu engellemek için uygun koşullar sağlanmalıdır. Tüketici, açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan ürünleri almamalıdır. Tüketiciler için, güvenli, kaliteli ve sağlıklı gıdaların üretilmesi ve sunulması, riskleri azaltmak için hijyenik önlemlerin alınması şarttır. Hijyen, gıda işletmelerinde en önemli konulardan biridir. İnsan sağlığı için, hijyenik şartlarda üretim yapılmalı, işletmeler hijyenik olmayan görüntülerden arındırılıp bir gıda üretim ve satış yerinin gerektirdiği niteliklere sahip olmalıdır.
Hangi Küflü Gıdalar Tüketilebilir? Hangileri Tüketilmez?
Küflü gıdalar, sağlığımız için zararlı olduğu için tüketilmemelidir. Ancak bazı gıdalar, küflü kısımları kesilerek tüketilebilir. Aşağıda, küflü gıdaların hangileri olduğunu ve nasıl tüketilmeleri gerektiğini listeledik.
Küflü Gıdaları Tüketmeyin!
- Et ve et ürünleri
- Yoğurt, ekşi krema ve yumuşak peynir
- Yumuşak meyve ve sebzeler
- Ekmek ve unlu mamuller
- Fıstık ezmesi, fındık ve baklagiller
- Reçeller ve jöleler (Reçelin etkilenen kısmını temizlemeye çalışabilirsiniz, ancak bu, çevredeki sporları harekete geçirecektir.)
Küflü Kısımları Keserek Tüketebileceğiniz Gıdalar
- Havuç, lahana ve dolmalık biber gibi düşük nemli sert meyve ve sebzeler
- Sert peynir (Kalıbın etrafından ve altından en az 2,5 santimetre kesin. Bıçağın kalıba temas etmesine izin vermeyin ve peynirin paketini değiştirin.)