Kozan'da dolu mısır tarlalarına zarar verdi
Çiftçiler zarar gören mısırları sökerek ayçiçeği ekimine başladı
Adana'nın Kozan ilçesinde geçtiğimiz hafta yaşanan dolu yağışı, Çukurören, Yassıçalı ve Işıklı mahallelerindeki tarım arazilerini etkiledi. Etkilenme en çok mısır ekili tarlarda görüldü ve birçok üretici hasar nedeniyle ekim planlarını değiştirmek zorunda kaldı.
Bölgedeki çiftçilerin çoğu zarar gören mısırları söküp yerine ayçiçeği ekmeye başladı. Bu yönelim, hem ekili alanların değerlendirilmesi hem de beklenen verimin yeniden sağlanması amacıyla tercih ediliyor.
Çukurören Mahallesi'nde 45 dönüm alanda mısır üretimi yapan çiftçi Bahri Aladağ, mısırların büyük zarar gördüğünü belirterek: "Geçtiğimiz hafta çok şiddetli dolu yağdı. Mısırlar büyük zarar gördü, sökmek zorunda kaldık. Hem zamandan kayıp yaşadık hem verimden olduk" dedi.
Üretici Tahsin Aladağ ise bölgede yayılan zararın kapsamına dikkat çekti: "Portakal, şeftali bahçeleri, buğday tarlaları büyük zarar gördü. 50 dönüm arazide dönüm başına yaklaşık 10 bin TL zarar olduğunu hesaplarsak yaklaşık 500 bin TL zarar var. Tüm bakımları yapılmıştı, sadece mısırın sulaması kalmıştı" ifadelerini kullandı.
Tahsin Aladağ, zarar gören mısırları söküp ayçiçeği ektiklerini belirterek, "Şimdi ayçiçeği ekiyoruz. Hava çok sıcak gitmez, serin geçer ve sulama sorunu yaşamazsak ayçiçeğinden umutluyuz" diye konuştu.
Genel olarak, üreticilerin mısırdan ayçiçeğine geçişi, sahadaki hasarın ekonomik etkilerini sınırlama ve hasarlı sezonu telafi etme çabası olarak değerlendiriliyor. Çiftçiler, iklim koşulları ve sulama olanaklarına göre ayçiçeğinden bekledikleri verimi sağlamaya çalışacaklar.
DOLU NEDENİYLE ZARAR GÖREN MISIR TARLALARINI SÖKMEYE BAŞLAYAN ÜRETİCİLER, SEZONU KURTARABİLMEK İÇİN ARAZİLERİNE AYÇİÇEĞİ EKMEYE BAŞLADI.