Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

KOSGEB hibe desteği programı şartları değişti!

KOSGEB, yeni yönetmeliğini Resmi Gazete'de yayımladı.

Yayın Tarihi: 13.01.2024 09:59
Güncelleme Tarihi: 13.01.2024 09:59

KOSGEB hibe desteği programı şartları değişti!

Çeşitli hibe programlarının verildiği KOSGEB, Genel Kurulu tarafından yeniden belirlenecek olan politika, amaç ve hedeflerle dikkate alınacak düzenlenecek. Bu kapsamda süratle harekete geçilirken, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

KOSGEB destek programları, kalkınma planları, orta vadeli programlar, üst politika belgeleri ve Cumhurbaşkanlığı yıllık programları; Genel Kurul tarafından belirlenen yeni politika ve hedefler doğrultusunda düzenlenecek. Söz konusu yönetmelik, işletme ve girişimcilerin gelişimini sağlamak üzere KOSGEB tarafından oluşturulan destek programlarını kapsıyor olacak.  

Yönetmeliğe göre farklı destek programlarının bulunması şartıyla aynı destekten faydalanmaya devam edilebilecek. Ancak gider gösteren belgeler yalnızca bir kez kullanılabilecek. KOSGEB destek programlarından yararlananlar ise görevli personele her türlü belge, hesap, bilgi ve kayıtları ibraz etmek zorunda olacak. Ayrıca, işlem, faaliyet, malların fiili ve fiziki durumları da yine gösterilmek zorunda olacak. 

KOSGEB mevzuatına uygun olmayanın desteği kesilecek!

Alınan kararlara göre KOSGEB, mevzuatına uymayan durumları tespit etmesi durumunda destek verdiği kişide süreci durduracak. Yeni destek başvuruları ise tüm uygunsuzluklar düzeltilene kadar kabul edilmeyecek. 

Uygunsuzluğun giderilmemesi durumunda ise KOSGEB, alacağı tutarı yasal faizi ile tahsil edebilecek. Uygunsuzluğun düzeltilmesi durumunda müracaat edenler yeni destekten faydalanma imkanı elde edebilecekler. 

Bir diğer yandan deprem, yangın, sel ve benzeri doğal afetler ile salgın, terör eylemi, savaş, kanuni grev veya genel seferberlik gibi durumlarda, destek süreci yine durdurulacak. Mücbir sebep olarak gösterilebilecek olan bu durumlarda, süreç sona erinceye kadar desteğin devam edip etmeyeceğine KOSGEB Başkanı karar verecek. 

Son olarak, yönetmeliğin değişmesi üzerine 15 Haziran 2010 tarihli KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yürürlükten kaldırıldı.