
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Çatışmaların Sonuçları
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Başbakanı Judith Tuluka Suminwa, ülkenin doğusunda güvenlik güçleri ile 23 Mart Hareketi (M23) arasındaki çatışmaların sonuçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Suminwa, geçen aydan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle 7000 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunlar arasında çok sayıda sivilin bulunduğunu belirtti. Goma'daki ölü sayısının 3000'in üzerine çıktığını ifade etti.
BM Genel Sekreteri'nin Açıklamaları
Suminwa, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in “KDC'de daha fazla şehrin M23'ün kontrolüne geçmesi halinde bölgesel bir savaş riski artıyor” açıklamasına tamamen katıldığını aktardı.
Komşu Ülkeler ve Barış Süreci
KDC'nin 9 komşu ülkesi olduğunu hatırlatan Suminwa, çatışmaların bu ülkeleri etkileyebileceğine değinerek, “Ateşkes ve birliklerin geri çekilmesi” gerektiğine inandığını açıkladı. Ayrıca, ABD'nin bu süreçte yapıcı bir barış rolü üstlenmesinin olumlu olacağını vurguladı.
Suminwa, ABD'nin Ruanda’ya uyguladığı son yaptırımların kendilerine yardım olarak görüldüğünü ifade etti.
Yerinden Olmalar ve M23'ün Etkisi
Yılbaşından bu yana KDC'nin doğusunda yaşanan çatışmalar sonucunda 500 binden fazla kişi yerinden oldu. M23, bölgedeki birçok köy ve kasabayı kontrol altına almış durumda. Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'nın ele geçirilmesi, çatışmaların kritik bir noktasını oluşturuyor.
KDC hükümeti, M23'ün tek taraflı ateşkes ilanına karşı çıkarak, bunun yanıltıcı bir propaganda olduğunu savunuyor. Öte yandan, BM ve KDC, M23'e destek verdiği iddiasıyla Ruanda'yı suçluyor fakat Ruanda bu iddiaları reddediyor.
M23, 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla oluşmuş bir grup olup, büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşmaktadır.