Kocaeli'de kuvvetli lodos kent yaşamını sekteye uğrattı
Marmara Bölgesi'ni iki gün önce etkisi altına alan kuvvetli lodos, Kocaeli'de önemli hasara yol açtı. Şehir genelinde ağaç devrilmeleri, çatıların uçması ve elektrik tellerinin kopması kaydedildi; bu durum birçok ilçede yaşamı doğrudan etkiledi.
Hasar ve elektrik kesintilerinin kapsamı
Yoğun rüzgârın etkisiyle özellikle Esentepe, Sekbanlı TOKİ, Körfez Fatih Mahallesi ve Şirintepe Mahallesi gibi yerleşimlerde altyapı ve konut hasarları görüldü. Kopan enerji iletim hatları nedeniyle şehirde birçok nokta karanlığa gömüldü. Bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaklaşık 20 saat sürdü; bildirilen noktalar arasında Körfez Güney Mahallesi Toprak Sokak, Umuttepe Sekbanlı TOKİ konutları ve İzmit Şirintepe Mahallesi Atabey Sokak bulunuyor.
Vatandaşların erişim sorunu ve tepkileri
Vatandaşlar, elektrik kesintileri nedeniyle evlerin soğuduğunu ve özellikle hasta ile çocukların olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Bildirilen şikayetlerin önemli bir kısmı ise arızaya müdahale talebi için kuruma ulaşamamakla ilgili: halk, SEDAŞ ve 186 Çağrı Merkezi'ne erişimde zorluk yaşadıklarını belirtti. Mahalle sakinleri sosyal medya ve diğer iletişim kanallarından yardım talebinde bulundu; aktarılan ifadeler arasında "SEDAŞ'ı arıyoruz açmıyorlar" ve "2026 yılında olmamıza rağmen SEDAŞ'ı arıyoruz açmıyorlar. Evlerimiz buz gibi, sokaktayız. Yaz değil, kış ayındayız. Hastalarımız ve çocuklarımız var. SEDAŞ, müşteri hizmetleri, neredesin? Ne zaman hizmet vereceksiniz?" yer aldı.
İletişim sorunları ve acil durum riski
Kesintiler sırasında bazı hanelerde telefon şarjının tükenmesi ve bununla bağlantılı iletişim sıkıntıları bildirildi. Bu durum, özellikle kronik hastalığı bulunanlar, bebek ve küçük çocukların bulunduğu evler için ek bir risk oluşturuyor. Kısa vadede güvenli ısınma, jeneratör veya komşuluk yardımı gibi adımların devreye girmesi beklenirken, altyapının onarımı ve çağrı merkezi erişiminin sağlanması bölge için öncelikli ihtiyaç olarak öne çıkıyor.
Not: Haber, bölgeden gelen bildirimler ve vatandaş beyanları temel alınarak hazırlanmıştır; özel isimler, mahalle adları ve verilen sayısal veriler korunmuştur.
KOCAELİ’DE İKİ GÜN ÖNCE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ LODOS, ŞEHİRDE BÜYÜK YIKIMA YOL AÇTI. AĞAÇLAR DEVRİLDİ, ÇATILAR UÇTU VE ELEKTRİK TELLERİ KOPTU. ŞEHRİN BİRÇOK İLÇESİ ADETA KARANLIĞA GÖMÜLDÜ.