Kocaeli'de kırsal kalkınmaya kanatlı destek
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" kapsamında üreticilere bu yıl yüzde 50 hibeli 16 bin Atak‑S cinsi tavuk ile kümes ekipmanları desteği sağlandı. Yerli üretimi teşvik etmeyi amaçlayan proje ile son 6 yılda dağıtılan toplam tavuk sayısı 75 bini geçti.
Üreticiler proje etkilerini aktarıyor
Yuvacık Kazlıbahçe Tesisleri’nde üretim yapan Ziya Şenoğlu, belediye desteklerinin üretime önemli katkı sağladığını belirterek, "Burada tavuk üretimi yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın destekleriyle güzel bir proje oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Şenoğlu, tavuk desteğine ek olarak yem desteği de aldıklarını ve bunun sayesinde istihdam sağladıklarını anlattı. Üretimlerini çevre illerden gelen misafirlere organik yumurta sunmak ve çocuklara deneyim yaşatmak için kullandıklarını söyleyen Şenoğlu, "Hatta öyle bir hale geldik ki, yumurta talebine yetiştiremiyoruz. Çok da lezzetli bir yumurta oluyor. Tavukları çayırda, çimende organik ve doğal haliyle beslemeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kartepe Eşme’de 250 tavukla üretim yapan Enver Yazıcı, destekten faydalandığını belirterek, "Şu anda 250 tavuğum var. Bunları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği yüzde 50 hibeyle aldık. Allah razı olsun. Tavuklarımız çok güzel. Günde 80-90 tane yumurta alıyorum. İnşallah ileride bu sayı artacak" dedi.
Gölcük Yeni Ferhadiye Mahallesi’nden Erhan Kayabay ise 200 tavuğa sahip olduğunu belirterek, "Şu an günlük yumurta verimimiz 160-170 civarını buluyor, gayet başarılı. Bize de bir ek gelir oluyor. Evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Komşularımıza ve mahalleliye yumurta satıyoruz. Bu da bizim için bir ev bütçesine artı değer oluyor. Onun haricinde bağımız ve bahçemiz değerleniyor. Bize destek olan ve bu projeyi başlatan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkürlerimizi sunuyoruz" şeklinde konuştu.
Projenin yerel etkileri
Proje katılımcılarının aktardığına göre destekler, yerli üretimi teşvik etmesinin yanı sıra üreticilere ek gelir ve istihdam imkânı sağlıyor. Üreticiler ayrıca talep artışı ve ürün kalitesine dair olumlu geri bildirim veriyor; proje, kırsal alanlarda gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkı sunuyor.
KOCAELİ'DE YÜRÜTÜLEN YÜZDE 50 HİBELİ "DOĞAL SALMA YUMURTA TAVUKÇULUĞU PROJESİ" KAPSAMINDA ÜRETİCİLERE YÜZDE 50 HİBELİ 16 BİN ATAK-S CİNSİ TAVUK İLE KÜMES EKİPMANLARI DESTEĞİ SAĞLANDI.