Bist 100
10.319,96 1%
DOLAR
32,27 -0,05%
EURO
35,11 0,03%
ALTIN
2.455,62 0,07%

Klasik börekleri unutturan lezzet! Özbek mutfağından Samsa böreği tarifi

Özbek mutfağı denilince akla gelen leziz tatlardan biri olan samsa böreği, yöresel hamur işleri arasında özel bir yere sahiptir. Samsa Böreği, ince milföy hamurundan yapılan, dolgu olarak genellikle dana eti veya soğan gibi malzemeler kullanılarak elle açılan bir tür hamur işidir. Yapımı oldukça kolay, pratik ve lezzetli olan Samsa börekleri sofralara keyif katacaktır.

Yayın Tarihi: 15.04.2024 00:33
Güncelleme Tarihi: 15.04.2024 00:33

Klasik börekleri unutturan lezzet! Özbek mutfağından Samsa böreği tarifi

Börek tariflerinin arasında oldukça beğenilen Samsa böreği hazırlanışı ve sunumuyla öne çıkıyor. Dana eti veya kıyma kullanmak istemiyorsanız peynir veya patatesle de yapabilirsiniz. Çay saatlerinin vazgeçilmezi leziz böreklerimizi mutlaka deneyin. Sofranıza zenginlik ve lezzet katan lezzetli bir seçenek. Peki, Samsa böreğinin yapımı nasıldır? Tarifin tüm adımları haberimizde..

Samsa Böreği Tarifi

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı tuz

2 adet yumurta

500 ml. su

700 gram un

300 gramtereyağı (eritilmiş, hamuru yağlamak için)

Samsa böreği tarifi

Samsa böreği içi için:

400 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)

4 adet soğan (minik doğranmış)

5-6 dal maydanoz (ince doğranmış)

1/2 tatlı kaşığı kimyon

2 çay kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığıtuz

Samsa böreği üzeri için:

2 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı çörek otu

1 yemek kaşığı susam

Hazırlanışı:

Yumurtaları derin bir kaseye koyun. Suyu ekleyin ve iyice karıştırın.

Tuz ve un ekleyin. Daha sonra homojen bir kıvam elde edene kadar yoğurun.

Hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakın. Et, soğan, baharat ve maydanozu bir kapta birleştirin. 2-3 dakika elle yoğurun.

Hamuru 4 eşit parçaya bölün.

Samsa böreği tarifi

İki parça hamuru açın ve eritilmiş tereyağıyla yağlayın. Hamuru rulo halinde yuvarlayın. Bir gül şekli oluşturmak için bunları birbirine sarın.

zerini streçle kapatıp 25 dakika kadar buzdolabında bekletin.

Dinlenen ruloyu açıp daireler halinde kesin. Arasına et karışımını ekleyin.

Hamurun üst kısmının her iki tarafını elinizle bastırın. Hamurun altında olan kısmı üçgen şekli oluşturacak şekilde kapatın.

Samsa böreği tarifi

Bitmiş hamuru bir tepsiye koyun ve üzerine yumurta sarısını ürün. Susam ve çörek otunu da ekleyin.

180 derecelik fırında orta rafta üzeri altın rengi oluncaya kadar pişirin.

Samsa Böreği Tarif İpuçları

Dolguların dengesi: Dolguları hazırlarken malzemeleri mutlaka dengeli olarak kullanın. Et, soğan ve baharatları dikkatlice karıştırarak içindekilerin suyunu salmasını sağlayın.

Fırın sıcaklığı ve pişirme süresi: Fırını önceden ısıtın ve samsa böreklerini önerilen sıcaklıkta pişirin. Bu, hamurun alt kısmının iyice kızarmasını sağlayacaktır.

Fırın tepsisini yağlayın: Samsa hamurunun yapışmasını önlemek için fırın tepsisini hafifçe yağlayın veya pişirme kağıdı üzerine yerleştirin.

Fırını kontrol edin: Samsa börekleri pişerken ara sıra fırını kontrol edin ve gerektiği kadar tepsiyi çevirin ve eşit olarak pişmesini sağlayın.

Sıcak servis yapın: Samsa hamur işleri en iyi şekilde sıcak servis edilir. Lütfen pişirdikten sonra en kısa sürede tüketiniz.