DOLAR
40,2 -0,08%
EURO
46,89 0,29%
ALTIN
4.340,21 -0,09%
BITCOIN
4.921.166,48 -2,77%

KKKA'da Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor

KKKA'ya yakalananlar, erken ve doğru müdahale ile hastalıktan kurtulabiliyor. Prof. Dr. Doğan, hastalığın belirtilerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 04.07.2025 14:08
Güncelleme Tarihi: 04.07.2025 14:18

KKKA'da Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor

KKKA'da Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahale ile hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Doğan, hastalığın virüs taşıyan keneler tarafından insanlara bulaştığını ifade ederek, "Bu hastalık doğru şekilde ve zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir. Bu sene ilk birkaç ay içinde vaka sayısında bir miktar artış oldu" dedi.

Bulaşma Yolları ve Risk Grupları

Hastalığın, kenelerin çıplak elle ezilmesi ve sıvılarına temas edilmesiyle bulaşabildiğini

Semptomlar ve Tedavi Süreci

Hastalığın belirtilerinin ateş, yorgunluk, bulantı ve kusma gibi semptomlarla başladığını belirten Doğan, ilerleyen aşamalarda deri, diş eti ve bağırsak kanamaları yaşandığını ifade etti. Bu tür semptomlar görüldüğünde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.

"Biz 23 yıldır bu hastalığı takip ediyoruz. Hastalığın kesin bir tedavisi yok; daha çok destek tedavisi uygulanmaktadır. Zamanında gelen hastalarımızda iyileşme bu desteklerle sağlanmaktadır" diyen Prof. Dr. Doğan, üniversitede konuyla ilgili çalışmaların yoğunlaştığını ve İsveç'te aşının Faz-1 çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Faz-2 çalışmalarının da Sivas'ta yapılacağını belirten Doğan, Sivas merkezde şu ana kadar vaka görülmediğini, ancak tedbiri elden bırakmamak gerektiğini ifade etti. KKKA’nın şu ana kadar daha çok Yozgat ve Tokat bölgelerinde görüldüğünü aktararak, Sivas'ın Hafik, Zara ve Koyulhisar ilçelerinde de vakalar bulunduğunu sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, KKKA hakkında endişe ve paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Doğan, erken müdahale ile hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof....

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof....

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti.