Kışın gelmesi solunum yolu enfeksiyonlarını artırıyor: Uzmanlardan korunma çağrısı

KTÜ'lü Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, kışta sıcaklık dalgalanmalarının influenza, norovirüs, RSV ve SARS‑CoV vaka riskini artırdığını, korunma ve aşı önerilerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 17.01.2026 09:51
Güncelleme Tarihi: 17.01.2026 09:51

Kışın gelmesi solunum yolu enfeksiyonlarını artırıyor: Uzmanlardan korunma çağrısı

Kış mevsimi solunum yolu enfeksiyonları riskini yükseltiyor

Kış aylarına geçişle birlikte yaşanan ani sıcaklık değişimleri vücut dengesini etkileyerek enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, özellikle solunum yolu etkenlerine dikkat çekti.

Uzman uyarıları

Prof. Dr. Yılmaz, kış mevsiminde zaman zaman kar, zaman zaman güneş görüldüğünü; bununla birlikte hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşandığını, bu dalgalanmaların vücut dengesini bozarak insanları enfeksiyonlara daha açık hale getirdiğini belirtti. Yılmaz, salgın algısının azalmasına rağmen tek tük SARS‑CoV (Covid‑19) vakalarının rapor edildiğini vurguladı.

Yılmaz, karşılaşılan başlıca etkenleri şöyle sıraladı: influenza virüsü, norovirüs, RSV virüsü ve SARS‑CoV. Bu etkenlerin özellikle eşlik eden kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebildiğine dikkat çekti.

Toplu alanlarda öksürük ve bulaş riski

Toplu alanlarda öksürüğün yaygınlaştığını ifade eden Yılmaz, bir alışveriş merkezinde 10 kişiden 3-4’ünün öksürdüğünü gözlemlediğini anlattı. Öksürüğün balgamı temizlerken etrafa damlacık yayılımına neden olarak mikroorganizma bulaşını kolaylaştırdığı, bu nedenle kalabalık ortamlarda mesafe ve hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Yılmaz, öksürüğün alerjik nedenlerle, enfeksiyon nedeniyle ya da geniz akıntısına bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ve kaynağın doğru değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bağışıklık, aşı çalışmaları ve risk grupları

Toplumda virüse karşı gelişen bağışıklık sayesinde etkenlerin daha az ölümcül seyrettiği ve ilerleyen dönemde SARS‑CoV‑2 vakalarının domuz gribi örneğinde olduğu gibi seyrelmesinin beklenebileceği belirtildi. Ancak Yılmaz, kronik hastalığı olanların —özellikle KOAH, kalp hastalığı ve diyabet gibi durumların bulunduğu kişilerin— korunmasının öncelikli olduğunu kaydetti.

Koronavirüse yönelik yeni aşı çalışmaları devam ediyor. Yılmaz, riskli gruplarda aşılamanın hayat kurtarıcı olabileceğini ve aşı çalışmalarının temkinli şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.

Korunma önerileri

Prof. Dr. Yılmaz, kış döneminde şu önlemlere dikkat edilmesini önerdi: beslenme ve uyku düzenine özen göstermek, toplu alanlarda öksüren ve hapşıran kişilerden mümkün olduğunca uzak durmak (en az iki metre mesafe bırakmak) ve hasta olanların maske takması. Bu basit önlemlerin bulaş riskini azaltmada etkili olacağı vurgulandı.

KTÜ kliniğine başvuran hastaların yaklaşık yarısının solunum yolu yakınmalarıyla geldiği, boğaz ağrısı, öksürük ve geniz akıntısının bu dönemin en sık görülen şikayetleri arasında olduğuna dikkat çekildi. Geçen yıla göre belirgin bir artış olmadığı, mevcut durumun mevsimsel seyrin bir parçası olduğu bildirildi.

Kış mevsimi solunum yolu enfeksiyonu riskini artırıyor

Kış mevsimi solunum yolu enfeksiyonu riskini artırıyor

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.