Kış öncesi araç bakımı ihmali yangın ve kazalara davetiye çıkarıyor

Bakım ihmaline dikkat: çürüyen benzin hortumları ve eksik periyodik kontroller araç yangını riskini artırıyor; elektrikli araçlarda eğitim ve güvenlik şart.

Yayın Tarihi: 30.10.2026 09:34
Güncelleme Tarihi: 30.10.2026 09:45

Kış öncesi araç bakımı ihmali yangın ve kazalara davetiye çıkarıyor

İzmir sanayisinden kış bakımı uyarısı

İzmir 1. Sanayi Sitesi'nde oto bakım ve LPG servisi işleten usta İbrahim Hasgülşenler, kış öncesi yapılmayan periyodik bakımların ve çürümüş yakıt hortumlarının araç yangınlarıyla sonuçlanabildiğini belirtti. Yaz aylarında müdahale ettikleri bazı yangınlarda, hortumlardan sızan yakıtın araç içindeki elektrik aksamla temas ederek kıvılcım oluşturduğunu tespit ettiklerini aktardı.

Kritik kontroller neler olmalı:

Hasgülşenler, sürücülere soğuk hava gelmeden önce yapılması gereken kontrolleri sıraladı. Buna göre yağ ve antifriz seviyeleri, benzin ve mazot filtreleri ile akü şarjı ve filtre bakımları ihmal edilmemeli. Ayrıca lastiklerin diş derinliği ve üretim tarihinin kontrolü hayati önem taşıyor; lastiklerin 60 bin kilometrede bir veya 5 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Usta, yaz boyunca bazı sürücülerin araçlarını uzun süre benzinde çalıştırdıklarını ve bunun da ek risk oluşturduğunu söyledi. Çürümüş hortumlardan sızan yakıtın özellikle şarj dinamosu, marş motoru veya buji kabloları civarında kıvılcım alarak alevlenmeye yol açtığına dikkat çekti.

Elektrikli araçlarda özel riskler:

Hasgülşenler, elektrikli araçların tabanında bulunan batarya paketlerinin ağırlığının 500 ila 550 kilo

Usta ayrıca, kış öncesi basit görülen ihmallerin hem araç hem de çevre güvenliği açısından ağır sonuçlara yol açabileceğini; sürücülerin periyodik bakımlarını aksatmamaları gerektiğini yineledi.

OTO BAKIM USTASI İBRAHİM HASGÜLŞENLER, BAKIMSIZ BENZİN HORTUMLARININ VE KIŞ ÖNCESİ İHMAL EDİLEN...

OTO BAKIM USTASI İBRAHİM HASGÜLŞENLER, BAKIMSIZ BENZİN HORTUMLARININ VE KIŞ ÖNCESİ İHMAL EDİLEN PERİYODİK KONTROLLERİN ARAÇ YANGINLARI İLE CİDDİ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARDIĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.