Kırşehir'de köpek saldırısı: 637 bin lira tazminat kararı onandı

Kırşehir'de 2019'da dokuz köpeğin saldırısına uğrayan Sebahat Karaman'a mahkeme toplam 637.156 lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Yayın Tarihi: 11.08.2026 20:01
Güncelleme Tarihi: 11.08.2026 20:03

Kırşehir'de köpek saldırısı: 637 bin lira tazminat kararı onandı

Karar ve maddi sonuçları:

Kırşehir'de 10 Ocak 2019 sabahı gerçekleşen saldırı sonrası açılan dava, yerel mahkeme ve üst mahkemelerin onayıyla sonuçlandı. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, 437.156 lira 20 kuruş maddi ve 200.000 lira manevi tazminatın ödenmesine ilişkin kararı onadı. Böylelikle mağdureye toplam 637.156 lira tazminat ödenmesine hükmedildi.

Olayın gelişmesi:

Olay, Kırşehir Boztepe ilçesinde, 10 Ocak 2019 tarihinde saat 07.00 sıralarında meydana geldi. Kızını okul servisine bindirdikten sonra eve dönerken Sebahat Karaman'ın üzerine dokuz köpek geldi. Komşuların müdahalesi ile kurtarılan Karaman ambulansla hastaneye kaldırıldı. Karaman'ın sağ kulak kepçesinde, kulak memesinin bir bölümünde ve her iki kolunda doku kayıpları oluştu; yüz bölgesinde lezyonlar meydana geldi.

Mahkeme süreci ve gerekçeler:

Sebahat Karaman'ın köpek sahipleri hakkında açtığı tazminat davasında Kırşehir 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, davalıların Türk Borçlar Kanunu'nun hayvan bulunduranın sorumluluğunu düzenleyen 67'nci maddesi kapsamında 'kusursuz sorumlu' olduğuna hükmetti. Mahkeme, yaralanmanın basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek nitelikte ve yaşamı tehlikeye soktuğunu, yüz bölgesindeki lezyonlar ile sağ kulak kepçesindeki kısmi doku kaybının kalıcı iz niteliğinde olduğunu belirledi. Kararda Karaman'ın maluliyet oranı %37 olarak tespit edildi.

Kararda ayrıca geçici iş göremezlik zararının 6.062 lira 70 kuruş, sürekli iş göremezlik zararının ise 431.193 lira 50 kuruş olduğu hesaplandı. Mahkeme, mağdure ve diğer dava sahiplerine manevi tazminat ödenmesine hükmetti; Karaman'a maddi ve manevi tazminatın yanı sıra eşine 30.000 lira, diğer iki davacıya ise ayrı ayrı 10.000 lira manevi tazminat verildi.

Davalıların istinaf başvurusu Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 24'üncü Hukuk Dairesi tarafından esastan reddedildi; bu karara karşı yapılan temyiz başvurusu da Yargıtay tarafından incelendi. Yargıtay, hayvan bulunduranın, hayvanın başkasına zarar vermesini önleyecek tedbirleri almak ve gerekli özeni göstermek zorunda olduğunu vurguladı. Kararda, hayvan sahibinin sorumluluktan kurtulabilmesi için gerekli özeni gösterdiğini veya bu özen gösterilmiş olsa dahi zararın önlenemeyeceğini ispat etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca köpeklerin zincir veya tasma gibi önlemler alınmadan serbestçe dolaşmasına izin verilmesinin gözetim yükümlülüğünün ihlali sayıldığı kaydedildi.

Mahkeme, davalıların Karaman'ın elindeki sopayla köpekleri kışkırttığı yönündeki itirazını da reddetti; Kararda mağdurenin sabah saatlerinde dışarıda bulunmasının ve elindeki sopayı kendisini koruma amacıyla kullanmasının olay ile zarar arasındaki illiyet bağını kesmediği ifade edildi. Yargıtay, bilirkişi raporunun denetime elverişli olduğunu ve hükmedilen manevi tazminatın hakkaniyete uygun bulunduğunu belirterek temyiz itirazlarını reddetti.

Mağdurenin açıklamaları:

Sebahat Karaman kararın ardından, yaşadıklarını ve sonrasındaki etkilerini şöyle anlattı: '2019'da kızımı okul servisine bindirirken 9 köpek gelip beni düşürdüler... Köpeklerin sebep olduğu yaralar iyileşmiyor. Mahkemeyi kazandım. Ben hakkımı aldım. Başkalarını köpekler parçalıyor, haklarını arasınlar.' Karaman ayrıca ellerindeki güç kaybı ve psikolojik etkiler nedeniyle günlük hayatının etkilendiğini ve uzun süredir tedavi gördüğünü belirtti.

Yargı kararı, hayvan bulunduranların sorumluluğu ve toplumsal güvenlik açısından dikkat çekici bir örnek oluşturdu; mahkeme ve Yargıtay kararları, sahiplerin özen yükümlülüğünün kapsamını ve ispat yükünü netleştirdi.

KIRŞEHİR'DE KÖPEKLERİN SALDIRISINA UĞRAYAN SEBAHAT KARAMAN, KÖPEK SAHİPLERİNE AÇTIĞI TAZMİNAT...

KIRŞEHİR'DE KÖPEKLERİN SALDIRISINA UĞRAYAN SEBAHAT KARAMAN, KÖPEK SAHİPLERİNE AÇTIĞI TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.