Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kilosu 600 bin TL! Altını bile sollayan bu baharat kanseri bitiriyor!

Dünyanın en pahalı bitkileri arasında bulunan safran yüksek mineral ve vitamin içermesi bakımından tam bir antioksidan kaynağıdır. Kullanım alanının çeşitliliği ve çok rağbet görmesi bu mucizevi bitkinin fiyatını da yüksek kılıyor. Uzmanlar altını bile sollayan bu değerli baharatın, çağımızın hastalığı olan kansere savaş açtığını söylüyor. Bu mucizevi bitki başka hangi tür hastalıklara iyi geliyor? Safranın yan etkileri ve zararları var mıdır? Safran hakkında bilinmesi gereken detaylar haber içeriğimizde…

Yayın Tarihi: 02.01.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 02.01.2024 15:54

Kilosu 600 bin TL! Altını bile sollayan bu baharat kanseri bitiriyor!

Tabiatta bulunan pek çok bitki birçok hastalığa karşı koruyucu etken oluyor. Safran da bu bitkilerin başında gelen güçlü bir doğal ilaç görevi görüyor. Günümüzde kilosu yaklaşık 600 bin TL üzerinden satılıyor. Nadir bulunan bu bitkinin sağlık üzerindeki etkileri ise saymakla bitmiyor. Şimdi mucizevi bitkinin sağlığımıza olan yararlarına gelin birlikte göz atalım...

 KANSERLE MÜCADELE EDİYOR

Safran, kanser riskini en aza indiren bir bitkidir. Tüketildiği takdirde vücuda kanserli hücrelerin geçişini engellediği gibi vücutta bulunan tümörlerin de küçülmesine ve zamanla iyileşmesine yardımcı oluyor. Çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan bu bitkinin içeriğinde bulunan krosin ve safranal bileşikleri bu alanda tedavi edici olarak kullanılmakta. Aynı zaman da safran karotenoidlerden zengin bir bitkidir ve iki ana karotenoidi olan krosin ve krosetin ise besinlere zengin sarı bir renk veriyor. Araştırmalar ise bu karotenoidlerin anti kanser özelliği taşıdığını gösteriyor.

safran

HAFIZA GÜÇLENDİRİCİ ve DEPRESYONA BİREBİR!

Son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle Alzheimer hastalarının alternatif tedavisinde kullanılan safran hafızayı güçlendiriyor. Fareler üzerinde yapılan deneyde yaşlı farelere safran özü verilmiş ve sonucunda hafızalarında olumlu yönde ilerleme kaydedilmiştir. Safran depresyon tedavisinde de bir o kadar etkili! Öyle ki Geleneksel Pers tıbbında antidepresan olarak kullanılmaktaydı. Safranın kokusunun rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği olması da bu bitkiyi oldukça cazip kılıyor.

 SİNDİRİME DOST!

Safranın sindirimi rahatlatıcı ve kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. Anti-inflamatuar özelliği bulunan safran, iltihaplanmayı da azalttığı biliniyor. İştah açıcı özelliğinin olması bakımından da sofraları süsleyen bu baharatın tadı oldukça keskin olduğundan az miktarda kullanılması öneriliyor.

 SOLUNUMU RAHATLATIR!

Mucizevi bitkinin bir diğer özelliği solunum yollarını rahatlatması oluyor. Nefes almanızı iyileştiren safran aynı zaman da kuru öksürükle baş etmenizde size tam bir yarar sağlıyor. Soğuk algınlığı döneminde doğal bir ilaç görevi üstleniyor. İçerisinde bulunan birçok mineral ve vitamin sayesinde daha dinç ve enerjik kalmanızı sağlayıcı etkiye sahip olan bu şifalı bitki, analjezik özellikleri olması sebebiyle de tümörlerin büyümesini engelliyor.

PEKİ SAFRANI KİMLER KULLANAMAZ!

Safran çok etkili bir baharat olması sebebiyle bazı durumlarda kullanılması sakıncalı olmaktadır. Hamilelik döneminde rahimdeki kanamayı artırarak düşük riskine neden olabildiğinden bu dönemde kullanılması zararlıdır. Yine emzirme döneminde de anne sütünden bebeğe geçerek bazı komplikasyonlar oluşturabilir. Tansiyon, diyabet ve kan ilaçları kullanan kişiler de doktor tavsiyesi ile safran kullanımı gerçekleştirilmelidir. Çok etkili olan safranın çok fazla tüketiminde zehirlenme, kanama, uyuşma, baş dönmesi, kanlı ishal gibi ciddi yan etkilere yol açmaktadır.