Kilis'te Boz Antep Fıstığı Hasadı
Kilis'te, Türkiye'nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden biri olarak, çiftçiler boz Antep fıstığının hasadına başladı. Üreticiler, havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde dallardaki fıstıkları toplamaktadır.
Hasat Durumu ve Rekolte Beklentisi
İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Kilis'te 77 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon 200 bin fıstık ağacının bulunduğunu belirtti. Küçük, Kilis'in Türkiye'de fıstık üretiminde 6. sırada olduğunu ifade etti. Bu dönemde, boz fıstık olarak adlandırılan ve baklava gibi tatlılarda kullanılan, tam olgunlaşmamış fıstıkların hasadının yapıldığını kaydetti. Küçük, "Boz fıstık, lezzet, renk ve aroması itibariyle tatlı yapımında önemli bir yere sahiptir. Hasat işlemlerin 1 ila 3 hafta boyunca devam etmesi bekleniyor," dedi.
Kuraklık Etkileri ve Tarım Sigortası
Kilis'te bu yıl yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle rekoltede bir miktar düşüş beklenmektedir. Bu durum, tarım sigortasının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Levent Küçük, "Tarım sigortası poliçesinde devletimizin sunduğu yüzde 70'e varan destekler sayesinde, çiftçilerimizin risklere karşı korunması sağlanmaktadır," diye ekledi.
Çiftçi Görüşleri
Çiftçi Mehmet Canbakış, 20 dönümden yaklaşık 2 ton fıstık rekoltesi beklediğini dile getirerek, "Boz fıstık hasadına başladık. Kuraklıktan dolayı geçen yıla göre fıstık rekoltemiz düştü. Ancak yine de rekolteden memnunuz. Boz fıstık, baklavalık fıstıktır. Hasadın çiftçilere hayırlı olmasını dilerim," şeklinde konuştu.
Kilis'te üreticiler, boz Antep fıstığının hasadına başladı. Türkiye'nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden olan Kilis'te, çiftçiler havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde dallardaki fıstıkları topluyor.
Kilis'te üreticiler, boz Antep fıstığının hasadına başladı. Türkiye'nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden olan Kilis'te, çiftçiler havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde dallardaki fıstıkları topluyor.