Kilis Tava: İftar Sofralarını Şenlendiren Tescilli Lezzet

Kilis tava, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşarak iftar sofralarını süslüyor. Tescillenmesiyle birlikte il dışından daha fazla ilgi görüyor.

Yayın Tarihi: 08.03.2025 12:42
Güncelleme Tarihi: 08.03.2025 13:09

Kilis Tava: İftar Sofralarını Şenlendiren Tescilli Lezzet

Kilis Tava: İftar Sofralarının Vazgeçilmezi

Osmanlı mutfağından bugüne kadar ulaşmayı başaran Kilis tava, damak çatlatan lezzetiyle iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yörede doğal ortamda yetişen kuzu etinin, usta ellerde zırhtan geçirilmesiyle hazırlanan bu özel yemek, soğan, domates, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor.

Özenle Hazırlanıyor

Kilis’teki kasapların ustalıkla hazırladığı Kilis tava, tüm malzemelerin yoğrulup tepsiye dizilmesiyle oluşuyor. Üst kısmı, domates ve biberlerle renklendirilerek, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor. Genellikle pide ile birlikte tüketilen Kilis tava, kendine has lezzetiyle ramazan ayında da iftar sofralarını süslüyor.

Lezzetin Ustaları: Kasaplar

Kente yaklaşık 40 yıldır kasaplık yapan İzzet Canözer, Kilis tavanın kentin önemli bir lezzeti olduğunu belirtiyor. 2022 yılında Kilis Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen bu yemeğin, il dışından da rağbet gördüğünü ifade ediyor. Canözer, ramazanda oruk kebabı, lahmacun ve patlıcan kebabı gibi diğer çeşitleri de yaptıklarını, ancak en çok Kilis tavanın talep gördüğünü vurguluyor.

Tescilin Getirdiği Avantajlar

Kilis tavanın kuzu eti ile yapıldığını söyleyen Canözer, iç harcında yeşil ve kırmızı biber, kuru soğan ve baharatlar kullandıklarını belirtiyor. Malzemeler zırhtan geçirilip tepsinin altına patlıcan dizildikten sonra üstüne süslemesini yaptıktan sonra taş fırında pişiriliyor ve pide ekmekle servis ediliyor. Tescil sonrası bu yemeğin, daha çok tanınmaya başladığını ve çevre illerden pek çok kişinin Kilis tava yemek için Kilis’e geldiğini ifade ediyor.

Ramazan Ayında Tercih Edilen Lezzet

Kilis tavayı ramazanda daha çok tükettiklerini belirten Mehmet Akif Vural, bu lezzetin iftar sofralarındaki yerinin ayrı olduğunu dile getiriyor.

Osmanlı mutfağından bugüne kadar ulaşan Kilis tava, damak çatlatan lezzetiyle iftar sofralarının...

Osmanlı mutfağından bugüne kadar ulaşan Kilis tava, damak çatlatan lezzetiyle iftar sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yörede doğal ortamda yetişen kuzu etinin usta ellerde zırhtan geçirilmesiyle yapılan Kilis tava, soğan, domates, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor. Genellikle kentte faaliyet gösteren kasapların hazırladığı, tüm malzemelerin yoğrulduktan sonra tepsiye dizilip üzeri domates ve biberlerle renklendirilen Kilis tava, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor. Pideyle tüketilen Kilis tava, kendine has lezzetiyle ramazan ayında da iftar sofralarını süslüyor.

Osmanlı mutfağından bugüne kadar ulaşan Kilis tava, damak çatlatan lezzetiyle iftar sofralarının...

Osmanlı mutfağından bugüne kadar ulaşan Kilis tava, damak çatlatan lezzetiyle iftar sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yörede doğal ortamda yetişen kuzu etinin usta ellerde zırhtan geçirilmesiyle yapılan Kilis tava, soğan, domates, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor. Genellikle kentte faaliyet gösteren kasapların hazırladığı, tüm malzemelerin yoğrulduktan sonra tepsiye dizilip üzeri domates ve biberlerle renklendirilen Kilis tava, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor. Pideyle tüketilen Kilis tava, kendine has lezzetiyle ramazan ayında da iftar sofralarını süslüyor.