KİK ve AB: Stratejik Ortaklık Küresel Barış ve Güvenliğin Temel Dayanağı

Kuveyt'te yapılan 29. Bakanlar Toplantısı bildirisinde KİK-AB ortaklığının küresel barış, güvenlik ve refah için önemli bir dayanak olduğu vurgulandı.

Yayın Tarihi: 07.10.2025 00:09
Güncelleme Tarihi: 07.10.2025 00:09

KİK ve AB: Stratejik Ortaklık Küresel Barış ve Güvenliğin Temel Dayanağı

KİK ve AB 29. Bakanlar Toplantısı Sonuçları

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki stratejik ortaklığın küresel barış, güvenlik ve refah için temel bir dayanak olduğuna ilişkin değerlendirme, Kuveyt resmi ajansı KUNA aracılığıyla yayımlanan sonuç bildirisinde yer aldı. Toplantı, başkent Kuveyt'te bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen 29. Bakanlar Toplantısı kapsamında düzenlendi.

Bildiride, işbirliğinin dayanağı olarak 1988 tarihli KİK-AB İşbirliği Anlaşması hatırlatıldı. Taraflar, ortaklık çerçevesinde somut işbirliği alanlarının güçlendirilmesine dair görüş birliği bildirdi.

Güvenlik ve Savunma İşbirliği

Kuveyt'te düzenlenen güvenlik konulu toplantıda, katılımcılar arasında savunma, terörle mücadele, deniz ve siber güvenlik ile silahsızlanma alanlarında görüş alışverişi yapıldığı kaydedildi. Bildiri, bu başlıklarda işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik temennileri ve ortak yaklaşımları öne çıkardı.

Enerji ve İklim Politikaları

Enerji ve iklim krizi gündeminde ise tarafların temiz enerji, hidrojen, karbon yakalama ve yeşil dönüşüm teknolojileri üzerinden işbirliği imkanlarını ele aldığı bildirildi. Bu alanlardaki işbirliğinin ekonomik dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu ilerletilmesi vurgulandı.

Eğitim, Araştırma ve İnovasyon

Taraflar, Horizon Europe ve Erasmus programları aracılığıyla eğitim, araştırma ve inovasyon alanlarında deneyim paylaşımının artırılmasının önemini benimsedi. Bildiride, genç girişimcilere ve projelere destek sağlanması amacıyla bölgede bir irtibat noktası kurulması kararlaştırıldığı aktarıldı.

Zirve Takvimi ve Gelecek Adımlar

Bildiride ayrıca, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 2024 yılında düzenlenen KİK-AB zirvesinin olumlu sonuçlarına vurgu yapıldı ve sonraki zirvenin 2026'da Suudi Arabistan'da düzenleneceği duyuruldu. Taraflar, planlanan zirve ve programların uygulamaya geçirilmesi için koordinasyonun süreceğini belirtti.

Sonuç olarak, yayımlanan bildiride KİK-AB ortaklığının hem bölgesel hem de küresel ölçekte barış, güvenlik ve refahın desteklenmesinde merkezi bir rol oynadığı vurgulanarak, işbirliği alanlarının somut adımlarla geliştirilmesine devam edileceği ifade edildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı