DOLAR
42,7 -0,03%
EURO
50,16 -0,09%
ALTIN
5.904,6 0,24%
BITCOIN
3.743.566,59 -0,01%

KİK Dışişleri Bakanları, Gazze ve Suriye İçin Ateşkes Çağrısında Bulundu

KİK Dışişleri Bakanları, Gazze'de ateşkes ve Suriye'nin istikrarına destek için önemli kararlar aldı.

Yayın Tarihi: 02.06.2025 20:10
Güncelleme Tarihi: 02.06.2025 20:10

KİK Dışişleri Bakanları, Gazze ve Suriye İçin Ateşkes Çağrısında Bulundu

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları, Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması ve Suriye'nin istikrarının desteklenmesi için çağrıda bulundu. KİK Bakanlar Konseyi'nin 164. oturumu çerçevesinde gerçekleştirilen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisi, bakanların katıldığı önemli konuları gündeme getirdi.

Bildiride, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah el-Yahya'nın başkanlık ettiği toplantıda Suudi Arabistan, Katar, Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bakanların yer aldığı belirtildi. Gazze halkının yerinden edilmesine yönelik her türlü girişimin reddedildiği kaydedilen bildiride, İsrail'in işlediği savaş suçlarının soruşturulması için uluslararası bağımsız komite kurulması talep edildi.

Katar'ın Mısır ve ABD ile yürüttüğü ateşkes görüşmeleri takdirle karşılanırken, İsrail'in Filistin topraklarındaki ihlallerine de tepki gösterildi. Ayrıca, Filistin topraklarına uluslararası barış gücü konuşlandırılmasına dair Kahire’deki önceki Arap Zirvesi önerisinin desteklendiği vurgulandı.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı kınanırken, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu kaydedildi.

Suriye ve İran Mesajları

KİK, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve yabancı müdahalelerin sonlandırılması çağrısında bulundu. Ayrıca, İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırıları da sert bir dille kınandı.

İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmelerden duyulan endişenin dile getirildiği bildiride, bölgesel güvenliğin sağlanması açısından kapsamlı bir anlaşmaya varılması gerektiği belirtildi. Körfez ülkelerinin bu süreçte aktif rol alması gerektiğinin de altı çizildi.

ABD ile İran arasındaki görüşmeler memnuniyetle karşılarken, Umman’ın arabuluculuk çabalarına övgü yapıldı. Yemen’de politik sürecin canlandırılması adına Suudi Arabistan ve Umman'ın çabaları desteklendi; Husilere uluslararası barış girişimlerine olumlu yaklaşmaları çağrısı yapıldı.

Lebanon’da ise ateşkese uyulmasının önemi vurgulandı ve İsrail'in saldırıları ile sivil altyapıya verdiği zarar kınandı. Libya'nın başkenti Trablus'ta 12 Mayıs’tan bu yana devam eden gerilime dair, taraflara diyalog ve aklı selim çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Libya halkının istikrar ve kalkınma taleplerinin dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı