Keskinli çiftçinin buğday sevinci
Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Keskin Mahallesi’nde buğday hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Bölgedeki üreticiler, iklim şartlarının etkisiyle bu yıl buğday veriminde geçtiğimiz yıllara kıyasla gözle görülür bir artış yaşandığını belirtiyor. Dönüm başına alınan ürün miktarından çiftçiler memnun, ancak saman ve balya piyasasındaki durgunluk endişe yaratıyor.
İsmet Yalçın: "Geçen yıl üretim dekarda 200 kiloydu, bu sene 550 kiloya kadar çıkıyor"
Keskin Mahallesi’nde çiftçilik yapan İsmet Yalçın, tarlalarda yer yer farklılıklar olmasına rağmen genel rekoltenin yükseldiğini vurguladı. Yalçın, üretime ilişkin şunları söyledi:
"Onda da sıkıntı var. Yani dolgun yerler de var, cansız olan yerler de var. Mahsul bu sene güzel. Yani buna şükür. Daha önceki yıllardan bu verimleri biz alamıyorduk. Mesela bu sene dekarda 400’den başlıyor, 500, 550’ye kadar buğday alabiliyoruz. Geçen sene aldığımız 200-250 kiloydu"
Mahmut Kesikbaş: "Şimdi soran da yok, alıcı da çıkmıyor"
Üretilen mahsulün ardından piyasadaki talep yetersizliğine dikkat çeken Mahmut Kesikbaş, saman fiyatlarındaki belirsizliğin üreticiyi zorladığını belirtti. Kesikbaş, fiyat hareketlerini şu sözlerle anlattı:
"Bin 500 liralardan başladı, bin 600 bin 700’e çıktıydı. Şimdi soran da yok. Toplama çekecek herhalde saman. Alan, alıcı da çıkmıyor."
Artan verim, üreticiler için olumlu bir gelişme olsa da piyasadaki durgunluk gelir beklentilerini baskılıyor. Bu tablo, verimdeki yükselişin tek başına üretici kazancını güvence altına almadığını gösteriyor; alım taleplerindeki canlanma ve balya/saman pazarının hareketlenmesi üreticilerin gelirini doğrudan etkileyecek.
Çiftçiler, hasat sürecinde hem rekolteyi hem de piyasa talebini takip ediyor; önümüzdeki günlerde alıcı arayışının ve piyasa koşullarının belirleyici olması bekleniyor.
ESKİŞEHİR'DE BUĞDAY HASADINDA GEÇEN YILA ORANLA CİDDİ BİR VERİM ARTIŞI YAŞANIRKEN, SAMAN VE BALYA PİYASASINDAKİ DURGUNLUK ÜRETİCİYİ DÜŞÜNDÜRÜYOR.