Kentsel dönüşümle tarihi merkez canlandırılacak: Altıparmak-Çarşamba planı hız kazanıyor

Altıparmak-Çarşamba'da 82 hektarda yapılan incelemeler 2.215 yapının yüzde 85'inin yüksek riskli olduğunu gösterdi; süreç katılımcı ve şeffaf olacak.

Yayın Tarihi: 20.08.2026 18:16
Güncelleme Tarihi: 20.08.2026 18:16

Kentsel dönüşümle tarihi merkez canlandırılacak: Altıparmak-Çarşamba planı hız kazanıyor

Kentsel dönüşüm süreci ve toplantı detayları:

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba başkanlığında Osmangazi ilçesinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında Altıparmak ve Çarşamba bölgelerinin kentsel dönüşüm yol haritası masaya yatırıldı. Toplantıya Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile Büyükşehir ve Osmangazi belediyelerinin bürokratları katıldı. Görüşmelerde öncelikli müdahale alanları, uygulama seçenekleri ve bölge sakinlerinin beklentileri ele alındı.

risk tespiti ve öncelikler:

Bölge, tarihi kent merkezi, Hanlar Bölgesi ve Hisar çeperinde, Kültürpark ile Merinos Parkı arasında yer alıyor. Yapılan teknik incelemelerde toplam 82 hektar alanda incelenen 2.215 yapının yüzde 85'inin yüksek risk grubunda olduğu tespit edildi. Bu veriler, deprem riskinin yüksek olduğunu ortaya koyarken dönüşüm sürecine hız verilmesi gereğini öne çıkardı. Biba, "Bu bölgede kentsel dönüşüm sürecine hız verdik. Süreci, tamamen katılımcı yaklaşımla yürüteceğiz" dedi.

planlama yaklaşımı ve kentsel vizyon:

Hazırlanan taslak planın ana ilkeleri; Osmangazi Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odasının katkılarıyla belirlendi. Açıklamada dönüşümün yalnızca fiziksel yenileme olmayacağı, bölge ve kentin geneline katma değer sağlayacak değer bazlı bir model üzerine kurgulandığı vurgulandı. Biba, "Depreme dayanıklı güvenli konutların ve sosyal altyapının hızla tamamlanabilmesi adına gerekli finansman kaynakları ve uygulama alternatifleri üzerine çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Plan kapsamında Altıparmak ve Darmstadt caddeleri arasında, bölgenin orta noktasından geçen ve tamamen yayalaştırılmış bir kültür aksı oluşturulması hedefleniyor. Bu aksın Merinos'tan başlayıp Hanlar Bölgesi ve Emir Sultan'a kadar uzanan tarihi yaya omurgasının odak noktası olması; Kent Meydanı, Kültürpark/İpekiş yönü ve Altıparmak Caddesi girişlerinde yeni meydanlar tasarlanması; ayrıca kaldırımların genişletilmesiyle yaya konforunun artırılması öngörülüyor.

Biba, bölgenin ticari kapasitesinin canlandırılacağını, kültürel ve sosyal aktivite alanlarının genişletileceğini belirterek iki ana konut odağında avluları, sosyal donatıları ve nitelikli mimarisiyle güvenli ve konforlu yaşam alanları inşa edileceğini söyledi. "Bu yayalaştırılmış alan; Bursalıların ve ziyaretçilerin aileleriyle birlikte yeme-içme, alışveriş, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını tek bir noktada karşılayabileceği bir odak noktası haline getirilecek" dedi.

Toplantıyı değerlendiren Biba, "Bursa’mızın geleceği için el birliğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullanırken, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın de sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, "Mevcut durumu, vatandaşlarımızın beklentilerini ve dönüşüm sürecinde atılması gereken adımları kapsamlı şekilde ele aldık. Osmangazi’mizde güvenli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için süreci takip ediyoruz" dedi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ ŞAHİN BİBA, OSMANGAZİ İLÇESİNDEKİ 82 HEKTARLIK...

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ ŞAHİN BİBA, OSMANGAZİ İLÇESİNDEKİ 82 HEKTARLIK ALTIPARMAK-ÇARŞAMBA BÖLGESİNDE 2.215 YAPININ YÜZDE 85’İNİN YÜKSEK RİSK GRUBUNDA BULUNDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, "BU BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE HIZ VERDİK. SÜRECİ, TAMAMEN KATILIMCI YAKLAŞIMLA YÜRÜTECEĞİZ" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!