Kazdağları'nda coğrafi işaretli Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininde elek ve renk ayıklama mesaisi başladı

Balıkesir Kazdağları'nda coğrafi işaretli Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin silkme, elek ve renk ayıklama süreçleri başladı; üreticiler kalite ve boy sınıflandırmasına odaklandı.

Yayın Tarihi: 18.11.2025 09:45
Güncelleme Tarihi: 18.11.2025 09:45

Kazdağları'nda coğrafi işaretli Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininde elek ve renk ayıklama mesaisi başladı

Kazdağları'nda coğrafi işaretli Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininde elek ve renk ayıklama mesaisi başladı

Hasat ve ilk işlem

Edremit Körfezi Zeytin Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, hasadına başlanan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytinde elek ve renk ayırma işlemlerini anlattı.

Bu mevsimde zeytinler silkme yöntemiyle toplanıyor. Dallar sallandığında dökülen zeytinler tentenin üzerine düşüyor. Ardından kasalara alınarak tarladan getiriliyor. Daha sonra eleniyor ve arka tarafta yaptığımız bu eleme işleminde zeytinler farklı boylara ayrılıyor.

"Bizim için tane adedi önemlidir; 280’lik, 220’lik, 300’lük gibi sınıflar bulunur. Rakam büyüdükçe zeytinin kalibresi küçülür. Bu şekilde tasnif ediyoruz"

Renk ayıklama ve işçilik

Semerci, bu yıl renk ayırma makineleri ile kadın işçilerin titiz seçiminin önemine dikkat çekti: "Renk ayırma makineleri devreye giriyor ve kadınlarımız, yengelerimiz kusurlu gördükleri zeytinleri ayıklıyor. Ardından zeytinler çizilerek havuzlara alınır. Bu, doğal zeytin yapma yöntemidir. Zeytinleri doğrudan salamurasının içine koyarız ve bu salamurada yaklaşık dört ya da beş ay bekledikten sonra zeytinler yeme olgunluğuna gelir"

Piyasa talebi ve bölge özellikleri

Elde edilen ürünün piyasada büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Semerci, "Marketlerde gördüğünüz o meşhur Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini bu süreç sonunda ortaya çıkar. Bu bölgenin zeytininin rengi ve tadı bizim için en önemli ölçü kaynağıdır"

SEMERCİ, "RENK AYIRMA MAKİNELERİ DEVREYE GİRİYOR VE KADINLARIMIZ, YENGELERİMİZ KUSURLU GÖRDÜKLERİ...

SEMERCİ, "RENK AYIRMA MAKİNELERİ DEVREYE GİRİYOR VE KADINLARIMIZ, YENGELERİMİZ KUSURLU GÖRDÜKLERİ ZEYTİNLERİ AYIKLIYOR. ARDINDAN ZEYTİNLER ÇİZİLEREK HAVUZLARA ALINIR. BU, DOĞAL ZEYTİN YAPMA YÖNTEMİDİR. ZEYTİNLERİ DOĞRUDAN SALAMURASININ İÇİNE KOYARIZ VE BU SALAMURADA YAKLAŞIK DÖRT YA DA BEŞ AY BEKLEDİKTEN SONRA ZEYTİNLER YEME OLGUNLUĞUNA GELİR" DİYE KONUŞTU.

EDREMİT KÖRFEZİ ZEYTİN ÜRETİCİLERİ FEDERASYONU BAŞKANI MEHMET SEMERCİ, COĞRAFİ İŞARETLERİ EDREMİT...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.