Kazakistan parlamentosu son toplantısını gerçekleştirdi
Kazakistan’da Senato ve Meclis’ten oluşan parlamentonun başkent Astana’daki son toplantısı yapıldı. Yeni Anayasa yarın yürürlüğe girecek ve ülke, iki kanatlı parlamenter sistemin yerini alan tek meclisli Kurultay sistemine geçiş yapacak.
Geçişin kapsamı ve takvimi
1995 yılından bu yana iki kanatlı yapı ile görev yapan Meclis ve Senato, yeni Anayasa ile resmen sona eriyor. Yeni meclis 145 milletvekilinden oluşacak ve bu organ için seçimlerin ağustos ayında yapılması planlanıyor.
Senato başkanının değerlendirmesi
Senato Başkanı Maulen Aşimbayev, kurumun yaklaşık 30 yıllık tarihine ilişkin veriler paylaştı: kurumun 890'dan fazla genel kurul toplantısı düzenlediği ve 3 bin 500'den fazla yasal düzenlemenin kabul edildiği belirtildi. Aşimbayev, bu düzenlemelerin 350'den fazlasının doğrudan senatörler tarafından hazırlandığını vurguladı.
Ayrıca, 60'tan fazla parlamento dinleme oturumu düzenlendiği ve hükümete yaklaşık 3 bin milletvekili sorusu iletildiği kaydedildi. Aşimbayev, son oturumda Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e yeni Anayasa uygulamasındaki desteği için teşekkür etti.
Tarihi notlar ve kurumsal rol
Kazakistan tarihi boyunca Senato'da toplam 246 kişi milletvekilliği yaptı ve kurum, bölgesel temsil meclisi işlevi gördü. Haberlerde ayrıca Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in iki kez Senato Başkanlığı yaptığı ve yaklaşık 10 yıl boyunca üst kanada liderlik ettiği hatırlatıldı.
Değerlendirme
Bu dönüşüm, ülkenin yasama yapısında belirgin bir yeniden örgütlenme anlamına geliyor. Tek meclisli Kurultay sistemiyle yasama sürecinin yapısı değişecek; önümüzdeki seçimler yeni sistemin fiilen nasıl işleyeceğini ve temsil dengelerini belirleyecek. Geçiş sürecinin uygulama ayrıntıları ve seçim hazırlıkları, izlenecek başlıca konular olacak.
KAZAKİSTAN PARLAMENTOSU SON OTURUMUNU GERÇEKLEŞTİRDİ