Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, 2024 yılında yönlendirilen 10 bin 200 dosyadan 3 bin 488'inde müşteki ve şüphelilerin müzakereler sonucu "bağış" şartıyla anlaştığını açıkladı.
Büronun Etkisi
Geçtiğimiz yıl Kayseri'de, "basit tehdit", "basit yaralama" ve "hakaret" gibi suçlar kapsamında 10 bin 200 dosya Uzlaştırma Bürosu'na yönlendirildi. Bu dosyalardan 7 bin 483'ü uzlaştırma faaliyetlerine tabi tutuldu.
Bağış Yoluyla Uzlaşma Örnekleri
Bağış yoluyla uzlaşma sağlanan dosyaların büyük bir kısmında taraflar, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), TEMA, Mehmetçik Vakfı, ve Türk Kızılay gibi kuruluşlara bağışta bulundu.
Örneğin, bir "basit tehdit" suçlamasında müşteki H.G, şüpheli Z.G'nin, adına TEMA'ya 250 fidan bağışlanması şartıyla uzlaşabileceğini bildirdi. Şüphelinin bu talebi kabul etmesiyle taraflar anlaşmaya vardı.
Buna ek olarak, "basit yaralama" davasında, müşteki M.Ç. Kayseri Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüklerine bağış yapması şartıyla şikayetinden vazgeçti. Şüpheli Y.T. bu talebi kabul ederek ilgili kuruma 6 bin lira bağış yaptı ve taraflar uzlaştı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı'na Bağış
Başka bir suçlamada, mağdur B.K.D ve diğer müştekiler M.D. ve D.D., Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı’na 4 bin lira bağışta bulunulması şartıyla uzlaşacaklarını belirtti. Zanlı L.E. bu talebi kabul ederek bağışı yaptı.
Uzlaşmada Diğer Örnekler
Bir "hakaret" davasında ise, müşteki M.A. şüpheli E.B'nin LÖSEV'e 2 bin lira bağış yapması kaydıyla uzlaşacağını belirtti. Zanlı, talebi kabul ederek bağış yaptıktan sonra taraflar uzlaşı sağladı.
Bu gelişmeler, uzlaştırma süreçlerinin toplumsal bağışlarla desteklenmesinin önemli bir uygulama haline geldiğini göstermektedir.