Kayseri'de kar yağışı çiftçiye nefes oldu
Kayseri'de geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışı, tarım sektöründe rahatlama umudu yarattı. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Kadir Güneş, yağışın devam etmesini dileyerek karı bereket olarak nitelendirdi.
Kadir Güneş'in değerlendirmesi
Güneş, yağışın çiftçiler için önemli olduğunu vurgulayarak, "Allah’a çok şükür, kar yağışından dolayı çok mutlu olduk ve çok sevindik. Allah bereketini artırsın ve biraz daha yağdırsın" ifadelerini kullandı. Kar yağışına olumsuz yaklaşanları eleştiren Güneş, karı "beyaz bereket" olarak tanımladı.
Yer altı suyu çekilmesine dikkat çekti: Güneş, geçen yaz yaşanan kuraklığa işaret ederek, "100 metreden çektiğimiz yeraltı suları 200 metrelere düştü" dedi. Bu durumun içme suyu temini ve tarımsal sulama açısından risk oluşturduğunu belirtti.
Baraj doluluk oranlarına ilişkin uyarı: Güneş, Kayseri'deki barajlardaki durumun kritik olduğunu vurguladı. Konuşmasında Bahçecik Barajı için "bitmez üzere" ifadesini kullanırken, Sarıoğlan Barajı'nın sıfıra indiğini, Sarımsaklı Barajı'nın yaklaşık %12 dolulukta olduğunu ve 65 kilometre uzunluğundaki Yamula Barajı'nın şu anda %8'ler civarında olduğunu aktardı.
Güneş, kar nedeniyle yolların kapanmasının kısa süreli bir olumsuzluk olduğunu, ekiplerin çalışmalarıyla yolların açıldığını belirterek, yaşanan kesintilerin kabul edilebilir olduğunu söyledi ve "İnşallah karın bize bereketi olur ve barajlarımız dolar" temennisinde bulundu.
Sonuç olarak, Kayseri'deki kar yağışı çiftçiler tarafından olumlu karşılanırken, yeraltı suyu seviyelerindeki gerileme ve baraj doluluklarındaki düşüş, yağışların düzenli devam etmesinin önemini öne çıkarıyor.
ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BAŞKANI KADİR GÜNEŞ, YAĞAN KARIN ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİĞİNİ SÖYLEYEREK, "100 METREDEN ÇEKTİĞİMİZ YERALTI SULARI 200 METRELERE DÜŞTÜ" DEDİ.