Kastamonu'da 2026'nın İlk Dört Ayında 8 bin 800 Kişiye Afet Bilinci Kazandırıldı

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 2026 yılının ilk dört ayında 107 eğitimle 8 bin 800 kişiyi afet bilinci ve müdahale konularında eğitti.

Yayın Tarihi: 07.05.2026 10:18
Güncelleme Tarihi: 07.05.2026 10:22

Kastamonu'da 2026'nın İlk Dört Ayında 8 bin 800 Kişiye Afet Bilinci Kazandırıldı

Kastamonu'da 2026 yılının ilk dört ayında 8 bin 800 kişiye afet bilinci kazandırıldı

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 2026 yılının ilk dört ayında düzenlediği eğitimlerle 107 eğitimde 8 bin 800 vatandaşa afet bilinci kazandırdı. Kurum, bireysel farkındalığı artırma ve toplumsal dayanıklılığı güçlendirme hedefiyle eğitim programlarını sürdürüyor.

Eğitim kapsamı ve katılımcı dağılımı

Eğitimler kapsamında afet farkındalık, yangın farkındalık ve uygulama eğitimlerinin yanı sıra enkazda arama kurtarma, KBRN farkındalık, çadır kurma, çığ farkındalık ve gönüllülük eğitimleri yürütüldü. Afet farkındalık eğitimlerinde 3 bin 304, yangın farkındalık ve uygulama eğitimlerinde ise 2 bin 423 kişi bilgilendirildi. Eğitimlerde katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı olarak deprem anında "çök-kapan-tutun" davranışı, yangın söndürme teknikleri, güvenli tahliye ve acil durumlarda doğru müdahale yöntemleri aktarıldı.

Kurumsal akreditasyon ve iş birlikleri

Afet ve acil durumlara müdahale kapasitesini kurumsal düzeyde güçlendirmek amacıyla AFAD akreditasyon süreçleri sürdürülüyor. Bu çerçevede Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü OR-KUT, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri eğitim süreçlerine dahil edildi ve kurumlar arası iş birliğiyle eğitim talepleri hızla karşılanıyor.

Gönüllülük çalışmaları ve hedefler

AFAD Gönüllülük Eğitimleri kapsamında son dört ayda 56 vatandaş eğitimlerini başarıyla tamamlayarak kimlik almaya hak kazandı. Gönüllülük sisteminin güçlendirilmesiyle afet anında daha hızlı ve etkin müdahale edilmesi hedefleniyor.

Kurumun değerlendirmesi

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri yürütülen çalışmalarla ilgili olarak şunları belirtti: "Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü hem bireysel farkındalığı artırmaya hem de kurumsal kapasiteyi geliştirmeye yönelik eğitim ve akreditasyon çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Kurum ve kuruluşlarımızdan gelen eğitim talepleri hızla cevaplandırılarak dirençli bir toplum olma yolunda ilerlenmektedir".

Son dört yılda gerçekleştirilen bin 100'den fazla eğitimde yaklaşık 190 binden fazla vatandaşın bilgilenmiş olması, il genelinde süregelen eğitim faaliyetlerinin yaygınlığını ve etkisini ortaya koyuyor.

AFAD EKİPLERİ, ÇOCUKLARA VE VATANDAŞLARA AFET BİLİNCİ KAZANDIRACAK EĞİTİMLER VERİYOR.

AFAD EKİPLERİ, ÇOCUKLARA VE VATANDAŞLARA AFET BİLİNCİ KAZANDIRACAK EĞİTİMLER VERİYOR.

AFAD EKİPLERİ, ÇOCUKLARA VE VATANDAŞLARA AFET BİLİNCİ KAZANDIRACAK EĞİTİMLER VERİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.