HAP tatbikatında senaryo ve alarm
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilen Hastane Afet Planı (HAP) tatbikatında, Sarıkamış ilçesi Karakurt mevkisinde yolcu otobüsünün devrilmesi senaryosu canlandırıldı. Senaryo gereği kazada 10 yaralı olduğu 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla hastaneye bildirildi ve bölgeye AFAD, UMKE, polis ile sağlık ekipleri sevk edildi.
İhbarın ulaşmasının ardından merkez acil serviste hazırlıklar tamamlandı; ambulanslarla getirilen yaralılar sağlık ekipleri tarafından karşılanarak triyaj alanlarına yönlendirildi. Tatbikat, acil müdahale, triyaj, tedavi ve sevk süreçlerinin bütüncül olarak test edilmesine odaklandı.
acil müdahale ve triyaj uygulamaları:
Hastaneye gelen yaralılar durumlarına göre kırmızı ve sarı alanlara ayrılarak öncelikli müdahaleler başlatıldı. Kırmızı alana alınan bir vakada kaburga kırığına bağlı akciğer içi kanama (hemotoraks) tespit edildi; hastaya göğüs tüpü uygulaması yapılarak Göğüs Cerrahisi Servisi'ne yatışı gerçekleştirildi.
Bir diğer kırmızı vaka subaraknoid kanama (SAK) tanısıyla entübe edilerek Beyin Cerrahisi tarafından değerlendirildi ve yoğun bakım servisine kabul edildi. Akut batın tablosu sergileyen bir hasta sarı alanda tetkik ve görüntülemeye yönlendirildi; yapılan değerlendirmede dalak laserasyonuna bağlı yaralanma saptanarak Genel Cerrahi ekibi tarafından ameliyata alındı.
Femur kırığı bulunan bir hasta ise radyolojik incelemelerin ardından Ortopedi ekibince cerrahi müdahaleye alındı. Tatbikat kapsamında kalan diğer altı yaralıya da yaralanma türlerine göre müdahaleler gerçekleştirildi: saçlı derisinde kesi olan hastanın yarası temizlenip stapler ile kapatıldı, ayak bileği kırığına kısa bacak ateli uygulandı, iki hastanın kol kesileri pansuman ve dikişle tedavi edildi, clavicula kırığı olan hasta omuz-kol askısına alındı. Gözüne cam parçası kaçan vakada önce göz lavajı ve yüz pansumanı yapıldı, ardından Göz Servisi yatışı gerçekleştirildi.
yatış, takip ve tatbikat değerlendirmesi:
Gerekli müdahaleler tamamlandıktan sonra hastaların servis yatışları uygulandı; gözlem ve takip amacıyla müşahede alanlarına alınan hastaların senaryo gereği takip süreçleri işletildi ve taburculuk işlemleri de tatbikat kapsamında uygulandı. Tatbikatın amacı, olası afet ve toplu yaralanma durumlarında hastanenin müdahale kapasitesini, sağlık personelinin koordinasyonunu, acil servis işleyişini ve hasta yönetimini değerlendirmekti.
Uygulama sonrasında yapılan değerlendirmede, çalışmanın ekiplerin koordinasyonu, donanımı ve hızlı müdahalesi sayesinde başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Şahin, Sarıkamış'ta canlandırılan otobüs kazası senaryosunda hastaneye sevk edilen yaralılara anında müdahale edildiğini ve personelin bu tür acil durumlara hazır bulunduğunu vurguladı.
Tatbikatta Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), UMKE, polis ve 112 acil sağlık ekipleri görev aldı; uygulama, sahadaki ilk müdahale ile hastane içi süreçlerin birbirine entegrasyonunu test ederek ileriki dönemlerdeki müdahalelere hazırlık amacı taşıdı.
Kars’ta gerçeği aratmayan HAP tatbikatı: 10 yaralıya ekipler anında müdahale etti