Karaman'da itfaiye erinin koluna yapışan kene hastanede kontrollü şekilde çıkarıldı
Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli itfaiye eri Hasan Oflaz (42), tarladan döndükten sonra sol kolunda kene olduğunu fark etti. Oflaz, başvurduğu Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde sağlık ekipleri tarafından kontrollü şekilde kolundan çıkarıldı. Yapılan tetkikler sonrası sağlık durumunun iyi olduğu belirlenen Oflaz, işlemlerinin ardından taburcu edildi.
Olayın ayrıntıları
Oflaz, sabah bir araziye gittiğini ve evine döndüğünde saatini takarken kenenin kolunda olduğunu fark ettiğini söyledi. İtfaiye personeli olarak benzer vakalara yönelik eğitimler aldığını belirten Oflaz, anında sağlık kuruluşuna başvurduğunu ve sağlık çalışanlarının ilgisinden memnun kaldığını ifade etti. Havaların ısınmasıyla kenelerin arazilerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Oflaz, vatandaşların araziden döndükten sonra vücutlarını kontrol etmeleri ve şüpheli durumlarda sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti.
Uzman uyarıları ve takip
Acil Tıp Anabilim Dalı Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Dilek Atik, kene vakalarında hastanın kendisinin müdahale etmemesi gerektiğini; ekip tarafından kenenin "kusturmadan, canlı bir şekilde" kontrollü çıkarıldığını bildirdi. Atik, korunma önerileri kapsamında tarlada veya bahçede çalışırken çorapların pantolonların üzerine çekilmesi ve açık sandalet yerine kapalı ayakkabı tercih edilmesinin önemine dikkati çekti.
Atik, kene çıkarıldıktan sonra sürecin bitmediğini, çıkarılmayı takip eden 10 gün içinde yüksek ateş, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, bulantı-kusma veya vücutta döküntü ya da morarma gibi belirtiler görülmesi durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Haber konusu hasta için şu anda herhangi bir semptom gözlenmediği ve gerekli önerilerle 10 gün boyunca takipte kalacağının belirtildiği kaydedildi.
KARAMAN'DA İTFAİYE ERİ HASAN OFLAZ'IN (42) KOLUNA YAPIŞAN KENE HASTANEDE ÇIKARILDI.