Karadeniz'de deniz taşımacılığı ve kruvaziyer turizmi dron saldırıları nedeniyle sekteye uğradı

Karadeniz'deki mayınlar ve kamikaze dron saldırıları deniz taşımacılığını daralttı; kruvaziyer seferleri iptal edildi, Amasra planlanan gelirden oldu.

Yayın Tarihi: 31.07.2026 15:07
Güncelleme Tarihi: 31.07.2026 15:33

Karadeniz'de deniz taşımacılığı ve kruvaziyer turizmi dron saldırıları nedeniyle sekteye uğradı

Karadeniz'de güvenlik endişesi

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın getirdiği tehditler Karadeniz'in deniz trafiğini önemli ölçüde etkiledi. Bölgeye döşenen mayınlar, son dönemde sivil gemilere yönelik gerçekleştirilen kamikaze dron saldırılarıyla birleşince yük taşımacılığı ve kruvaziyer turizmi ciddi biçimde geriledi. Gemi sahipleri ve işletmeciler, riskleri azaltmak için rotalarını ve seyir tercihlerini yeniden belirlemek zorunda kaldı.

Yük taşımacılığının rotası değişti:

Mayın tehdidi nedeniyle Karadeniz'de zaten azalan navlun trafiği, kamikaze dron saldırılarının ardından yeni bir boyut kazandı. Az sayıdaki yük gemisi, hedef olmamak için açık denizdeki uluslararası sulardan ziyade kıyı şeritlerini ve daha güvenli gördükleri sahil hatlarını tercih ediyor. Bu değişim, nakliye maliyetlerini ve seyir sürelerini etkiliyor; bölgedeki ticari akışın daralmasına yol açıyor.

Kruvaziyer turizmine ağır darbe:

Kruvaziyer hattı işletmecileri güvenlik kaygıları nedeniyle Karadeniz rotalarında geçici duraklamaya gitti. Türkiye ve Rusya çıkışlı kruvaziyer seferlerinin tamamı iptal edilirken, Karadeniz rotasının programdan çıkarılması kıyı kentlerinde doğrudan ekonomik hasar oluşturdu. Turizm akışının aniden kesilmesi liman işletmeleri, yerel esnaf ve ilgili tedarik zincirleri üzerinde hissedilir kayıplar yarattı.

Bu gelişmelerin en somut yansımalarından biri, turist rotaları içinde popüler bir durak olan Bartın'ın Amasra ilçesinde görüldü. Bölgeye 2022'den beri Rusya'dan düzenli seferler gerçekleştiren Astoria Grande gemisinin önümüzdeki aylarda yapması planlanan 18 seferi iptal oldu. Bu iptal, belediye bütçesi ve ilçe ekonomisi üzerinde önemli bir boşluk oluşturdu.

Amasra Belediye Başkanı Başkan Çakır, seferlerin iptaline ilişkin resmi yazının kendilerine ulaştığını belirterek şunları aktardı:

Astoria Grande gemimiz, senede 30-35 sefer ile kentimizi ziyaret ediyordu. Artan bir ivmesi vardı. Son seferi iptal oldu. Sebebi de Karadeniz’deki güvenlik sorunları. Sadece Amasra’ya özel değil, Karadeniz seferlerinin tümü iptal olmuştu. Şimdi de ikinci bir açıklamaya kadar, yıl sonuna kadar olan seferlerin iptal olduğu bize bildirildi. İkinci bir gemi planlaması vardı. O gemi seferleri dahil, tüm seferler, Karadeniz güvenli denilene kadar, görülüyor ki kruvaziyer turizmine ara vermek zorunda kalacağız. İnşallah en kısa zamanda sorun çözülür. Seferler devam eder, Karadeniz’de de en çok beğenilen, yolcu ağırlayan liman olarak, seferlerin başlaması ile bu turizmde yerimizi alacağız. Şuan planlanan 18 sefer iptal oldu. Yazısı belediyemize ulaştı. 18 sefer, her birinde gemi personeliyle birlikte 1200 kişi olduğunu var sayarsak, turistik açıdan ciddi bir anlamda kaybımız olacak. Daha önce Karadeniz’de hizmet veren Astoria Grande gemisi, Ege Akdeniz bandında hizmet vermesi planlanıyor. Rusya’dan tarifesiz uçak seferleri ile hareket noktasına Rus turistlerin geri götürülmesini kapsayan bir çalışma var. Bunu biliyoruz, bizim için kıymetli olan Karadeniz’in incisi Amasra’da ve tüm Karadeniz’de, bolca turist ağırlayabilmek.

Başkan Çakır'ın verdiği rakamlara göre, iptal edilen seferler nedeniyle ilçe belediyesi 5 milyon TL'nin üzerindeki bir gelir beklentisinden olacak. İlçe esnafı da yaklaşık 20 bini aşkın yabancı turisti ağırlama imkanından mahrum kalacak. Ayrıca Yunanistan çıkışlı ve Karadeniz turu yapması planlanan ikinci geminin gelmemesi, bölgenin kaybını daha da büyütecek.

Güvenlik endişeleri sürerken, kruvaziyer işletmecileri ve liman yetkilileri Karadeniz'deki koşulların iyileşmesini bekliyor. Şu an için programların yeniden düzenlenmesi veya seferlerin güvenli kabul edilecek seviyeye gelmesi gerektiği bildiriliyor; bu da belirsiz bir zaman zarfı anlamına geliyor.

Sonuç olarak Karadeniz'de döşenen mayınlar ve kamikaze dron saldırıları, sadece deniz yollarının güvenliğini tehdit etmekle kalmadı, bölgesel turizm gelirlerini ve liman kentlerinin ekonomik beklentilerini de doğrudan sarstı. Amasra örneğinde görüldüğü gibi iptaller, kısa vadede somut gelir kayıplarına dönüşüyor ve sektörün toparlanması için güvenlik unsurlarının sağlanması ön koşul haline geliyor.

SEFERLERİN İPTAL EDİLDİĞİ İLE İLGİLİ RESMİ YAZININ KENDİLERİNE ULAŞTIĞINI BELİRTEN AMASRA BELEDİYE...

SEFERLERİN İPTAL EDİLDİĞİ İLE İLGİLİ RESMİ YAZININ KENDİLERİNE ULAŞTIĞINI BELİRTEN AMASRA BELEDİYE BAŞKANI BAŞKAN ÇAKIR VE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCILARI KONUŞMA YAPTI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.