Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Kaldırımlara çadır kuran Filistinlilerin yaşam mücadelesi Refah kentine taşındı

Refah kentine sığınan Filistinliler insanlık dışı şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Yayın Tarihi: 05.02.2024 11:51
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 11:51

Kaldırımlara çadır kuran Filistinlilerin yaşam mücadelesi Refah kentine taşındı

7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden İsrail ve Filistin arasındaki savaş, on binlerce sivilin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Hala süren savaşta Gazze Şeridi adeta yerle bir olurken, Filistinliler büyük bir yaşam mücadelesi veriyor. 

gazze

Ülkede altyapının tahrip olduğu, eğitim ve devlet kurumlarının yıkıldığı, 11 binden fazla çocuğun ve yaklaşık 8 bin çocukla birlikte toplam 26 bin 700 civarında insan hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından her gün güncellenen verilerde, yol kenarlarında ve enkaz altlarında çok sayıda ölünün olduğu bildiriliyor. Ancak bildirilere göre İsrail güçleri, ölülerin alınmasını engelliyor. 

refah

İsrail ordusunun savaşın ilk günlerinde güvenli olarak ilan ettiği Han Yunus’ta saldırılar bir hayli yoğunlaştı. Artık güvenli ilan edilen bölgelerde de güvende olmayan siviller, Refah kentine sığındı. Refah kentinde yaşam mücadelesi vermeye devam eden Filistin halkı, kaldırımlara çadır kurarak kendilerine yaşayacak bir alan yaratmaya çalışıyor. 

filistin refah

Öte yandan şehirde ölülerin bertaraf edilememesi nedeniyle sağlık ve hijyen koşulları bir hayli kötü durumda. Çocukların, hastaların ve yaralıların ilaçlara erişimi neredeyse yok. Kadınlar için herhangi bir hijyen ürünü, çocuk bezi, ped ya da hamileler için gerekebilecek medikal ekipmanlara ulaşım son derece sınırlı. Çok fazla kadın insanlık dışı şartlarda doğum gerçekleştirirken anne ve bebek ölümleri ile hastalıkları had safhada.