
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü'nden Kalandar Çorbası Projesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl başlatılan proje kapsamında, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, geleneksel yemek kültürünü yaşatmak amacıyla "Kalandar Çorbası"nın araştırmasına başladı. Usta öğreticilerden oluşan bir ekip, 18 ilçede geleneksel yemeğin tarifini ve yapım sürecini kayıt altına almak için muhtarlar aracılığıyla yerel halkla iletişime geçti.
Kalandar Gecesi ve Yöresel Çorba
Trabzon'da, Rumi takvime göre her yıl 13 Ocak gecesi kutlanan "Kalandar" geleneğine bağlı olarak hazırlanan bu çorba, yerel halkın ilgisini çekiyor. Çorbanın tarifinde mısır, tereyağ, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemeler yer alıyor. Elde edilen bilgiler, enstitünün sosyal medya hesaplarında paylaşılacak.
Geleneksel Yemek Kültürünü Yaşatma Amacı
Enstitü Müdürü Sibel Karabina, geleneksel yemek tariflerini derleyerek belgesele dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda, her yıl Kalandar çorbasının yapılıp ikram edileceği bilgisini paylaştı. Karabina, yerel halkın geleneksel tariflerini kendileriyle paylaşmalarını da teşvik etti.
Yöresel Malzemelerle Hazırlanan Çorba
Usta öğretici Fatma Siliğ, yaptıkları araştırmalar sonucu Kalandar çorbasının tarihinin oldukça eski olduğunu belirterek, "Ambarda bulunan malzemeler ile yapılan bu çorba, özellikle ziyaretçilerimiz tarafından oldukça beğenildi," dedi. Bu geleneksel yiyecek, enstitünün mutfak bölümünde satışa sunuluyor.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, "Yadigar Projesi" kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden "Kalandar Çorbası"nın yapımını kayıt altına aldı. Enstitüde, mısır, tereyağ, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemelerin kullanıldığı çorbanın yapılışını kayıt altına alan ekip, enstitünün sosyal medya hesaplarında yayınlayacak.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, "Yadigar Projesi" kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden "Kalandar Çorbası"nın yapımını kayıt altına aldı. Enstitüde, mısır, tereyağ, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemelerin kullanıldığı çorbanın yapılışını kayıt altına alan ekip, enstitünün sosyal medya hesaplarında yayınlayacak.