Kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı doğaya salındı

Kastamonu İnebolu'da kahverengi kokarcaya karşı fındık bahçelerine 5 bin adet Trissolcus japonicus samuray arısı salındı; biyolojik mücadele hedeflendi.

Yayın Tarihi: 27.06.2026 12:40
Güncelleme Tarihi: 27.06.2026 12:40

Kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı doğaya salındı

Kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı doğaya salındı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele kapsamında ormanlık ve tarımsal alanlara 5 bin adet samuray arısı (Trissolcus japonicus) bırakıldı.

Üretim ve koordinasyon

Salım için kullanılan arılar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü tarafından üretildi. Uygulama, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirildi.

Salım çalışmaları kapsamında Evrenye Merkez ile çevre köylerdeki fındık bahçelerine arıların bırakılması sağlandı.

Amaç ve beklenen etkiler

Uygulamanın amacı, biyolojik mücadele yöntemiyle kahverengi kokarca popülasyonunun doğal yollarla azaltılmasına katkı sağlamaktır. Son yıllarda özellikle fındıkta önemli verim ve kalite kayıplarına yol açan kahverengi kokarca, kış aylarında ev ve iş yerlerine girerek halkı da olumsuz etkiliyor.

Samuray arısı, zararlının yumurtalarını parazitleyerek çoğalmasını engelliyor; böylece kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı amaçlayan bir stratejiyle doğal dengenin korunmasına katkı hedefleniyor.

İNEBOLU İLÇESİNDE KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI ORMANLIK ALANA 5 BİN ADET SAMURAY ARISI SALINDI.

İNEBOLU İLÇESİNDE KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI ORMANLIK ALANA 5 BİN ADET SAMURAY ARISI SALINDI.

İNEBOLU İLÇESİNDE KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI ORMANLIK ALANA 5 BİN ADET SAMURAY ARISI SALINDI.

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.