DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.856.262,27 -0,27%

Kahramanmaraş'tan Cilvegözü'ne: Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri sürüyor

61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye'deki Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri devam ediyor; Kahramanmaraş'tan yaklaşık 200 kişi Cilvegözü Sınır Kapısı'na uğurlandı.

Yayın Tarihi: 09.10.2025 18:47
Güncelleme Tarihi: 09.10.2025 18:47

Kahramanmaraş'tan Cilvegözü'ne: Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri sürüyor

Kahramanmaraş'tan Cilvegözü'ne: Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri sürüyor

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine gönüllü geri dönüşleri devam ediyor. Kahramanmaraş'ta düzenlenen törenle yaklaşık 200 Suriyeli, ülkelerine dönmek üzere Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'na uğurlandı.

Program ve uğurlama

Tören, Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezinde gerçekleştirildi. Gönüllülerin işlemleri Gönüllü Geri Dönüş Koordinasyon Merkezinde tamamlandıktan sonra otobüslere bindirilerek Cilvegözü'ne doğru yola çıkarıldılar. Uğurlama sırasında merkezde bulunan sığınmacılar, Türk bayrakları ve Türkiye lehine sloganlarla vedalaştı.

Geri dönenlerin anlatıları

Adnan Hüseyin (38), iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığındığını, ülkesine dönüş kararı aldıklarını belirtti. Hüseyin, "Türkiye, bize çok yardımcı oldu. Allah onlardan razı olsun. Burada bulunduğumuz sürede çok memnunduk, sizleri çok sevdik. Artık iç savaş bitti ve ülkemize dönmek istedik" diye konuştu. Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi olduğunu ve eksik derslerini vererek avukat olarak görev yapmayı planladığını ifade etti.

Hüseyin El Hasan, Türkiye'ye geldiğinde üç yaşında olduğunu söyleyerek Türk halkına teşekkür etti ve "Ülkeme döndüğümde üniversiteyi bitireceğim" dedi. Liseyi Türkiye'de tamamladığını belirten El Hasan, ülkesiyle yeniden bağlantı kurma kararlılığını vurguladı.

Luceyn Şeh Ömer (13) ise Türkiye'de doğduğunu, Esad rejiminin düşmesinin ardından ilk kez ülkesine gideceğini anlattı. "Suriye'ye dönünce okuluma devam edeceğim. Hiç görmediğim akrabalarımı göreceğim" diyen Ömer, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Uğurlama, sosyal dayanışma ve sembolik veda görüntüleriyle tamamlandı; gönderen merkezdeki sığınmacılar ve aileler, geri dönenleri otobüslere bindirirken duygulu anlar yaşandı.

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında...

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında ülkelerine gönüllü dönüşü sürüyor. Kahramanmaraş'ta, "Gönüllü, Güvenli, Onurlu ve Düzenli Geri Dönüş" programı kapsamında yaklaşık 200 Suriyeli sığınmacı ülkelerine dönmek üzere Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'na uğurlandı.

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı