Kafkametler gemisinin batmasıyla ilgili dava üçüncü duruşmada sürdü
ZONGULDAK (İHA) – Kafkametler isimli kuru yük gemisinin Karadeniz Ereğli açıklarında 19 Kasım 2023 tarihinde etkili fırtına sonucu askeri mendireğe çarpıp batmasıyla ilgili soruşturma ve dava süreci devam ediyor. Olayda geminin 12 mürettebatından 5’inin cansız bedenine ulaşılmış, yapılan aramalara rağmen 7 mürettebatın izine rastlanamamıştı. Enkaz daha sonra battığı yerden çıkarıldı.
İddianame ve sanıklar
Karadeniz Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, gemi donatanı oldukları belirtilen K.Ö., G.Ö. ve S.Ö. hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sanıklar tutuksuz yargılanıyor.
Duruşmada neler oldu?
Üçüncü duruşma, Karadeniz Ereğli Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklar duruşmaya katılmadı; ancak sanık avukatları ve denizcilerin aileleri salonda hazır bulundu. Duruşmada, halen cesedine ulaşılamayan gemici Mustafa Nacar’ın annesi Gülay Nacar söz alarak sorumluların cezalandırılmasını talep etti ve oğlunun hesabının sorulmasını istedi. Nacar, "Hepsinden şikayetçiyim. 12 kişinin hesabını kim verecek?" ifadelerini kullandı.
Yine cenaze bulunamayan yağcı Ömer Hebip’in yakını Sinan Hebip, SEGBİS üzerinden duruşmaya katılarak sanıklardan şikayetçi olduğunu bildirdi.
Tanık beyanı
Tanık olarak dinlenen Karasu Limanı kılavuz kaptanı Aytemur G., olay gününde limanın fırtına nedeniyle kapalı olduğunu, geminin limanın idari sahasına demirleme talebi olduğunu ancak kendisinin güvenli bölgeye demirlemesi yönünde uyarıda bulunduğunu belirtti. Aytemur G., telsiz kayıtlarında yanlış yönlendirme veya oyalama iddialarını kabul etmediğini, limanın o gün korunaklı bir liman olmadığını ve limana gidilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca geminin limana girme talebinin kayıtlı olmadığını bildirdi.
Savunma ve mahkeme kararı
Sanık avukatı müvekkillerinin beraatini, aksi halde adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, ara karar doğrultusunda adli kontrol tedbirlerinin devamına karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
ZONGULDAK’IN EREĞLİ İLÇESİNDE 19 KASIM 2023’TE FIRTINADA BATAN VE 7 MÜRETTEBATI KAYIP OLAN KAFKAMETLER GEMİSİNE İLİŞKİN DAVANIN ÜÇÜNCÜ DURUŞMA GÖRÜLDÜ.