Kafkametler faciası davasında mahkeme telsiz kayıtlarını talep etti
Duruşmanın seyri ve katılımcılar
Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023 tarihinde 5 denizcinin hayatını kaybettiği Kafkametler gemisi faciasına ilişkin davanın beşinci duruşması Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, gemi sahibi şirketin yetkilileri S.Ö., G.Ö. ve K.Ö. katılmadı; hayatını kaybeden mürettebatın bazı yakınları ve taraf avukatları salonda hazır bulundu.
Tanık beyanları ve aile şikayeti
Tanık olarak dinlenen Mustafa Baykuş, gemiye yük temini ve evrak işlemlerini yürüttüğünü belirterek, olayın yaşandığı seferde herhangi bir gecikme olmadığını ve geminin planlanan programa uygun hareket ettiğini söyledi. Olayda hayatını kaybeden 3. kaptan Mustafa Nacar'ın annesi Gülay Nacar ise süren yargılamanın uzamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek 'Torunum babasız kaldı. Bu dava daha ne kadar sürecek?' ifadelerini kullandı.
Sanık savunmaları ve talepler
Sanık avukatı, şirket yetkililerinden S.Ö.'nün gemi adamı belgesinin süresinin dolduğunu ve hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gerekli işlemleri yaptıramadığını belirterek yasağın kaldırılmasını talep etti. Müşteki avukatı ise S.Ö.'nün şirket yönetiminde görevli olduğunu vurgulayarak talebin reddedilmesini ve sanığın tutuklanmasını istedi.
Mahkemenin kararı
Mahkeme heyeti, olay gününe ilişkin iletişim ve sefer hareketlerinin aydınlatılması amacıyla 18-20 Kasım 2023 tarihlerine ait gemi telsiz kayıtlarının temin edilmesi için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme, S.Ö. hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti ve duruşmayı 5 Ekim tarihine erteledi.
Değerlendirme
Mahkemenin telsiz kayıtlarını talep etmesi, sefer sırasındaki iletişim trafiğinin ve karar alma süreçlerinin incelenmesi açısından davanın seyrinde belirleyici olabilir. Bu kayıtların ulaşmasıyla birlikte olay anına ilişkin daha somut bir kronoloji oluşturulması bekleniyor.
ZONGULDAK'IN KARADENİZ EREĞLİ İLÇESİNDE 19 KASIM 2023 TARİHİNDE YAŞANAN VE 5 DENİZCİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ KAFKAMETLER GEMİSİ FACİASINA İLİŞKİN AÇILAN DAVANIN GÖRÜLMESİNE DEVAM EDİLDİ. MAHKEME HEYETİ, OLAY GÜNÜNE AİT TELSİZ KAYITLARININ İNCELENMESİ İÇİN İLGİLİ KURUMA MÜZEKKERE YAZILMASINA KARAR VERİRKEN, DURUŞMAYI 5 EKİM 2026 TARİHİNE ERTELEDİ.