Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5. Ulusal Eylem Planı hazırlıkları son aşamada
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2026-2030 dönemini kapsayacak 5. Ulusal Eylem Planı hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelindiğini bildirdi. Planlama, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ve önceki uygulama deneyimlerinden elde edilen kazanımlar doğrultusunda yürütülüyor.
Hazırlık sürecinin temel yaklaşımı
Hazırlık süreci, bilimsel temele dayalı, yenilikçi, katılımcı ve sürdürülebilir yaklaşımlar esas alınarak gerçekleştirildi. Mevcut uygulama döneminin (2021-2025) tamamlanması nedeniyle ocak ayında başlatılan çalışmalar, yeni dönemin önceliklerini belirlemeyi amaçlıyor.
Analizler, anketler ve odak grup çalışmaları
Çalışmalarda yapılan kapsamlı değerlendirmeler arasında uluslararası belgelerin ve 32 ülke örneğinin yer aldığı doküman analizi bulunuyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik "Stratejik Paydaş Anketi" ile taşra teşkilatında kadın hizmetleri alanında görev yapan personele yönelik "Personel Görüş Anketi" yapılarak yeni dönem görüşleri ve öneriler toplandı.
Bakanlığın tüm hizmet birimleri, dış paydaş kamu kurum ve kuruluşları ile uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılımıyla toplam 28 odak grup görüşmesi gerçekleştirildi.
Katılımcılar, eş zamanlı toplantılar ve uzmanlaşma
İlerleyen aşamada, doküman analizleri, anketler ve odak grup çıktıları doğrultusunda stratejik odak temalarda ihtisas komisyon toplantıları planlanıyor. Açılış ve eş zamanlı icra edilecek toplantılara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katılacak; kamu, akademi, sivil toplum ve uluslararası kuruluş temsilcileri yer alacak.
Yerel dinamiklerin analizi ve sahaya yansıtma
Planın sahaya dayalı, ihtiyaç odaklı ve uygulanabilir bir yol haritası olması hedefiyle ülkenin 7 bölgesini temsilen belirlenen illerde düzenlenecek "Kadın Hizmetleri Bölgesel İstişare Toplantıları" planlanıyor. Bu toplantılarla yerel dinamiklerin analizi, saha deneyimlerinin politika yapım sürecine katkısı ve stratejik hedeflerin sahaya yansıtılması amaçlanıyor.
Gelecek adımlar
Çalışmalar kapsamında ayrıca bir "Vatandaş Görüş Anketi" hazırlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. Elde edilen bulgular doğrultusunda belirlenen stratejik temalar üzerine ihtisas komisyonları toplanarak Eylem Planı taslağı oluşturulacak.
Amaç: Eylem Planı'nın uygulamaya dönük, ihtiyaçlara cevap veren ve saha gerçekleriyle uyumlu bir yol haritası olarak sonuçlanmasıdır.