
Japonya, Birleşmiş Milletlerin (BM) Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması (TPNW) taraf ülkeleri ve gözlemcilerin katılıyla 3-7 Mart tarihlerinde New York'ta düzenleyeceği toplantıya katılmayacağını duyurdu.
Resmi Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Dışişleri Bakanı İvaya Takeşi, düzenlediği basın toplantısında, Japonya'nın toplantıya gözlemci statüsüyle katılması için bazı talepler aldığını açıkladı. İvaya, bu talepleri değerlendirdikten sonra TPNW’nin nükleer caydırıcılık prensibiyle uyumlu olmadığını belirterek, toplantıya katılmamaya karar verdiklerini ifade etti.
ABD-Japonya ittifakının sağladığı nükleer caydırıcılığın önemine vurgu yapan İvaya, "(Nükleer caydırıcılık) İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en karmaşık ve ağır güvenlik sorunlarının olduğu ortamda bulunduğumuz göz önüne alındığında, ulusumuzu savunmak için elzem" dedi.
Japon Dışişleri Bakanı, "halihazırda devam eden nükleer silahlanma yarışı gerçeğiyle" yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizerken, toplantıya katılmanın Japonya'nın güvenliği açısından yanlış bir mesaj gönderebileceğini ve sorun oluşturabileceğini kaydetti. Ayrıca, nükleer silah sahibi hiçbir devletin TPNW'ye taraf olmadığını hatırlatarak, nükleer karşıtı tutum açısından Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT)'na daha fazla ülkenin itibar ettiğini söyledi.
İvaya, "Nükleer silah sahibi devletlerin katılımı olmadan nükleer silahsızlanmayı ilerletmek zor. Hem nükleer silah sahibi hem de nükleer silah sahibi olmayan devletlerin geniş katılım gösterdiği NPT kapsamında, uluslararası nükleer silahsızlanmayı ilerletmenin arzu edilir olmaya devam ettiğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Nihon Hidankyo tepkisini dile getirdi
2024 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kuruluş Nihon Hidankyo, Japonya'nın toplantıya katılmayacağını duyurmasının ardından karara tepki gösterdi. Kuruluş temsilcisi Tanaka Terumi, Japon hükümeti için "doğru kararın" konferansa katılmak olacağını belirtti.
Tanaka, Japonya'nın nükleer silahlara karşı duruşunu göstermesi açısından bu toplantının iyi bir fırsatı olduğunu savunurken, "Katılmama kararından dolayı hayal kırıklığına uğradım. Japon hükümetinin imzacı ülke olarak katılacağını umuyorum ve bunun gerçekleşmesi için ısrar etmeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı.
Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması
Nükleer silahların imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, 7 Temmuz 2017'de 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 122 ülkenin onayıyla kabul edilmiştir. Antlaşmanın yürürlüğe girmesi için 50 ülke tarafından onaylanması gerekirken, Honduras, 24 Ocak 2020'de anlaşmayı onaylayan 50'nci ülke olmuştur. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ocak 2021'de nükleer silahları yasaklayan ilk uluslararası antlaşmanın yürürlüğe girdiğini belirtmiştir. Japonya, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'na taraf değildir.