Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Japonlar yüzyıllardır bu sofra gelenekleriyle sağlığını koruyor! Bakın yemek yerken su içmek vücuda neler yapıyor

Yemek sırasında su tüketiminin sindirim üzerindeki etkileri uzun zamandır tartışma konusu. Japonlar ise suyun sindirimi bozduğu inancında ve yemekle birlikte asla su tüketilmemesi gerektiğine inanıyorlar. Peki yemekle birlikte su tüketilirse ne olur? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 08.03.2024 19:01
Güncelleme Tarihi: 08.03.2024 19:01

Japonlar yüzyıllardır bu sofra gelenekleriyle sağlığını koruyor! Bakın yemek yerken su içmek vücuda neler yapıyor

Yemek sırasında su tüketiminin, sindirim sürecini olumsuz etkileyebileceği ve vücudun besinleri işleme yeteneğini azaltabileceği düşüncesi, bazı kültürlerde yaygındır. Özellikle Japon kültüründe, yemeğin yanında su içilmemesi gerektiği inancı bulunmaktadır. Peki yemek yerken su içmek neden zararlıdır? İşte yemekle birlikte içilen suyun yarattığı etkiler...

yemek yerken su içmenin zararları

YEMEK YERKEN NEDEN SU İÇİLMEZ?

• Yemek esnasında alınan su, beklenmedik bir şekilde tükürük üretimini azaltabiliryor ve ağız kuruluğuna yol açabiliyor. Limon gibi asidik eklemeler ise tükürüğün pH dengesini değiştirerek, ağız sağlığı için önemli olan tükürük akışını da bozabiliyor. Tükürük, ağız içindeki nem dengesini koruyarak ağız kokusu gibi sorunları önler, bu yüzden tükürük salgısının azalması ağız kuruluğu gibi istenmeyen durumlara da sebep olabiliyor.

yemek yerken su içmek

• Yemekle birlikte içilen su, tükürük salgısını seyreltip, mide asitlerinin etkinliğini azaltabiliyor. Bu durum sindirim sürecinde zorluklara ve şişkinlik hissine yol açabiliyor.

• Yemek anında alınan su, mide asitlerinin konsantrasyonunu düşürebilir, bu da sindirim enzimlerinin etkinliğini azaltarak gıdalardan besin ve vitaminlerin emilimini yavaşlatabiliyor. Bu durum, genel sindirim sürecine zarar verip, besin maddelerinin vücut tarafından alınmasını engelleyebiliyor.

yemekle içilen su zararlımı

• Yemek esnasında alınan su, mide içeriğinin hacmini artırarak basıncı yükseltir ve bu durum, asit reflü gibi sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Ayrıca, sindirim enzimlerinin azalmasına neden olarak mide yanması gibi sorunlara sebep olabiliyor.

yemekle su tüketimi

• Yemek anında içilen su, sindirim sürecini yavaşlatarak yiyeceklerin yağ olarak depolanmasına yol açabiliyor. Bu durum, kan şekerindeki artışa bağlı olarak insülin salınımını tetikleyerek kilo artışına neden oluyor.