İzmir Körfezi'nde Çevre Felaketi İncelemesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve çevre kirliliği ile ilgili incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, bu durumu ülkedeki büyük bir çevre felaketi olarak nitelendirerek, "İzmir Körfezi'nin ekosistemi artık durma noktasına gelmiştir" dedi.
Kirliliğin Sebepleri Araştırılıyor
Bakan Kurum, İzmir Körfezi’nde oluşan toplu balık ölümleri ve kötü koku sorunlarının araştırılması için kurulan "İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti" üyeleriyle inceleme gerçekleştirdi. Bu süreçte, TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi ile denize açıldı.
Büyük Sorunlar ve Tespitler
Kurum, "Denizdeki amonyak miktarı olması gerekenin 50 kat üzerinde. Bu, evsel ve endüstriyel atıkların suya arıtılmadan karıştırıldığını gösteriyor" diyerek, oksijen seviyelerinin ise balıkların yaşamı için kritik olan alt sınırın çok altında olduğunu vurguladı.
Kirliliğin Sorumluları
Bölgedeki kirliliğin özellikle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi kaynaklı olduğunu belirten Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de yaptığı uyarıları hatırlattı. Kurum, "Tesisin işletiminde ciddi problemler var ve toplam atık suyun günlük kapasitenin üstünde bir miktar geldiğini tespit ettik" dedi.
Yol Haritası ve Gelecek Planları
Bakan Kurum, yerel yönetimlerle birlikte kirlilikle mücadelede yol haritalarının hazırlanacağını açıkladı. Bu bağlamda, bilim insanları ve STK temsilcileri ile çözüm önerilerinin tartışılacağını ifade etti. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın toplantıya davet edildiğini ama yurt dışında olduğunu bildirdi.
İncelemeleri tamamlanan Bakan Kurum, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde, yerel yönetimlere yapılması gereken görevlerin yerine getirilip getirilmediğini anlık olarak takip edeceklerini belirtti.
İzmir Körfezi'nin geleceği için acil adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Kurum, sorumlularla ilgili denetimlerin süreceğini ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bilim insanları ve yerel yöneticilerden oluşan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı.