Olayın özeti
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde devam eden bir inşaat projesinde, bir müteahhidin aynı parsel üzerinden çok sayıda kişiye konut sattığı ve daireleri teslim etmediği iddia edildi. Ev sahibi olmak için birikimlerini firmaya veren vatandaşlar, mağdur oldukları gerekçesiyle Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Hak sahipleri, sözleşmede belirtilen teslim tarihlerinin geçmesine rağmen konutlara kavuşamadıklarını, sürekli farklı bahanelerle oyalandıklarını ve tapularını almak istediklerinde aynı dairelerin başka kişilere de satıldığını öğrendiklerini aktardı. Mağdurlar, projenin bugün kaba inşaat halinde terk edildiğini, inşaat demirlerinin paslanmaya başladığını ve çalışmaların tamamen durduğunu belirtti.
Hukuki sürecin talepleri
Mağdur ailelerin avukatı Mustafa Pasenli, ortada organize suç yapısı olduğunu iddia ederek soruşturmanın derinleştirilmesini istedi. Pasenli, belirledikleri ilk etapta birleşen 10 müşteki adına hukuki süreci yürüttüklerini, ancak mağdur sayısının yüzlerce kişiye ulaştığını ifade etti ve soruşturmanın kapsamının derhal genişletilmesini talep etti.
Mağdur vatandaşların ifadeleri
Emekli vatandaş Mehmet Ali Ceylan, 2021 yılında 400 bin TL üzerinden anlaşıp 200 bin TL verdiğini, kalan 200 bin TL’yi daire tesliminde vereceğini ancak dairenin teslim edilmediğini belirtti. Ceylan, firmanın sürekli teslim tarihlerini ertelediğini ve kendisinin tanıdığı dört kişiden bahsettiğini, mahallenin genelinde mağduriyetin yaygın olduğunu söyledi.
Cengiz Kara, projeye 2021 Ocak ayının 27’sinde banka aracılığıyla 170 bin TL nakit ödeyerek dahil olduğunu ve toplam 330 bin TL karşılığında anlaştığını aktardı. Kara, inşaat süresi için kendisine 15 ay süre verildiğini, elinde senetler ve WhatsApp yazışmaları bulunduğunu, firma yetkililerinin sözlerine rağmen teslimat yapılmadığını ifade etti. Kara, hem evin güncel bedelini hem de vaat edilen kira bedelini talep ettiğini belirtti.
Süleyman Balakçı da aynı bölgeden damadı için ev alırken benzer mağduriyet yaşadığını; bir yerin on kişiye satıldığını, parayı verene dairenin teslim edildiğini, diğer alıcıların açıkta kaldığını anlattı. Balakçı, firmanın önce bazı projeleri teslim ederek güven sağladığını, ardından yeni alımlarda benzer mağduriyetlerin ortaya çıktığını söyledi.
Süreç ve beklentiler
Mağdurlar ve avukatları, projenin önünde yaptıkları açıklamada yetkililerden soruşturmanın derinleştirilmesini, kaçma şüphesi bulunan sorumluların tespit edilerek adalet önüne çıkarılmasını talep etti. Olayla ilgili başlatılan hukuki sürecin devam ettiği bildirildi.
İZMİR’İN KARŞIYAKA İLÇESİNDE, BİR MÜTEAHHİDİN İNŞAAT HALİNDEKİ PROJEDE AYNI PARSEL ÜZERİNDEN ÇOK SAYIDA KİŞİYE KONUT SATIŞI YAPTIĞI ANCAK DAİRELERİ TESLİM ETMEDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ.