İzmir'de Kuru Domates Hasadı Başladı

İzmir'in Torbalı ilçesinde kuru domates hasadı başladı; işçiler, güneşin altında yılın en yoğun dönemini geçiriyor.

Yayın Tarihi: 18.07.2025 11:05
Güncelleme Tarihi: 18.07.2025 11:17

İzmir'de Kuru Domates Hasadı Başladı

İzmir'in Torbalı ilçesi, Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden biri olarak, bu yaz kuru domates mesaisine ev sahipliği yapmaya başladı. Nisan ayında ekimi yapılan domatesler, Temmuz'da hasat edildikten sonra Torbalı Ovası'nda güneşe serilerek kurutuluyor.

Hasat edilen domatesler, kamyon veya traktörlerle tarlalara taşınıyor. Tarım işçileri, domatesleri ikiye bölerek örtü üzerine diziyor ve ardından, müşteri talebine göre kükürtlü veya tuzlu olarak 1 hafta güneş altında kurutma işlemi gerçekleştiriyor. Güneş altında uzun saatler boyunca çalışan işçilerin çoğunluğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen tarım işçilerinden oluşuyor. Çadırlarda kalan bu aileler, uzun mesafeler kat ederek 'gurbet mesaisini' sürdürüyor.

Kavurucu sıcakta saatlerce çalışan işçiler, el çabukluğuna göre günde ortalama 100-150 kasa domates kesebiliyor. Ücretlerini, işledikleri kasa sayısına göre alan işçiler, daha fazla domates kesebilmek için sıkı bir tempoyla çalışıyor.

Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, havaların ısınmasıyla sezonun başladığını ve bu süreçte yaklaşık 1000 ton kuru domates ürettiklerini açıkladı. Saygıner, her sabah sergi alanına 20 kamyonlik domates getirdiklerini ve bunların özenle kesilerek kurumaya bırakıldığını belirtti. Ayrıca, ürünlerinin Amerika, Brezilya, Fransa, Almanya gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini ifade etti.

Saygıner, “Güncel satış fiyatımız 3,5 avro civarında, Amerika’ya ise 4,5 dolar civarında satıyoruz. Ülkemizde yetişen domatesler lezzeti ile öne çıkıyor,” diyerek kaliteyi korudukları sürece dünya pazarında yer bulmaya devam edeceklerini vurguladı.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, coğrafi işaretli kuru domatesin 100 ülkenin sofrasına lezzet kattığını belirtti. Olgun, ayrıca bölgede hasat edilen domatesin yaklaşık yüzde 20'sinin kurutmaya ayrıldığını ve bu ürünlerin çoğunlukla ihracata gönderildiğini ifade etti.

Olgun, “Amerikalılar, Torbalı ve Türkiye'nin kuru domatesini keşfetmeye başladı. Bu yıl ABD'ye kuru domates ihracatımızda yüzde 20’lik bir artış var,” dedi.

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden İzmir'in Torbalı ilçesinde başlayan kuru...

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden İzmir'in Torbalı ilçesinde başlayan kuru domates mesaisi, sergi alanlarını kırmızıya bürüdü. Bölgede tarım işçileri tarafından ikiye bölünerek örtülerin üzerine sıralanan domatesler, müşteri talebine göre kükürtlü veya tuzlu olarak 1 hafta güneş altında bekletilerek kurutuluyor.

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden İzmir'in Torbalı ilçesinde başlayan kuru...

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden İzmir'in Torbalı ilçesinde başlayan kuru domates mesaisi, sergi alanlarını kırmızıya bürüdü. Bölgede tarım işçileri tarafından ikiye bölünerek örtülerin üzerine sıralanan domatesler, müşteri talebine göre kükürtlü veya tuzlu olarak 1 hafta güneş altında bekletilerek kurutuluyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı