İzmir'de gri su uygulamalarıyla su tasarrufunda yeni adım

İzmir Büyükşehir, gri suyu arıtarak ESHOT otobüsleri ve Yasemin Kafe’de yeniden kullanıma alıyor; uygulama yılda 3 bin ton şebeke suyu tasarrufu sağlıyor.

Yayın Tarihi: 08.11.2026 11:52
Güncelleme Tarihi: 08.11.2026 11:54

İzmir'de gri su uygulamalarıyla su tasarrufunda yeni adım

gri su geri kazanımı gündelik hizmetlere entegre ediliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklık ve iklim değişikliğinin yarattığı su baskısını azaltmak amacıyla atık suların yeniden kullanımını yaygınlaştırıyor. Kent genelinde başlatılan uygulamalar, günlük yaşamda gider olarak kaybolan gri suların arıtılarak ekonomik ve operasyonel amaçlarla tekrar devreye alınmasını hedefliyor.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Gri Su Misyon Ekibi, geri kazanım sistemlerinin kurulabileceği alanları tespit etti ve öncelikli pilot uygulamalar hayata geçirildi.

Yasemin Kafe'de el yıkama suları peyzaja ve temizlikte kullanılacak:

Karşıyaka’daki halka açık tesis Yasemin Kafe, pilot uygulamalardan biri olarak öne çıkıyor. İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Yiğit Beydağ tarafından aktarıldığına göre, tesiste el yıkama sonrasında oluşan gri sular toplanıp arıtılacak. Sistem kapsamında kurulacak 10 tonluk su tankı ile arıtılan su, sert zemin temizliği ve peyzaj sulaması amacıyla yeniden kullanılacak.

Beydağ, bu düzenlemenin hem su kaynaklarının korunmasına hem de tesisteki işletme giderlerinin düşürülmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

ESHOT uygulaması: otobüs yıkamalarında sıfır şebeke suyu hedefi

Belediyenin gri su çalışmalarının en dikkat çekeni ise toplu ulaşımda hayata geçirilen uygulama oldu. 3 Temmuz 2026 tarihinde devreye alınan Gri Su ve Otobüs Yıkama Suyu Geri Kazanım projesinde, personelin kişisel temizlikte kullandığı günlük ortalama 10 ton gri su, MBR (Membran Biyoredaktör) sistemiyle arıtılıyor.

Arıtılan gri su, otobüslerin yıkanması sırasında toplanan proses suyuyla birleştirilerek araç dış temizliğinde kullanılıyor; böylece otobüslerin dış yıkamalarında şebeke suyu kullanımı tamamen sona eriyor. Bu yaklaşım kapsamında belediye, proje ile yıllık yaklaşık 3 bin ton şebeke suyu tasarrufu sağlamayı hedefliyor.

Uygulamanın işletme sürecinde toplanan veriler, sistemin verimliliğini ve yaygınlaştırma potansiyelini değerlendirmek için kullanılacak.

Gri su geri kazanımının maliyet-etkinliği, arıtma teknolojilerinin seçimi ve bakım gereksinimleri gibi teknik konular İklim Değişikliği ve Sıfır Atık ekibinin çalışma programında yer alıyor; amaç uygulamaların sürdürülebilir şekilde çoğaltılması.

Genişleme planları arasında Eşrefpaşa Hastanesi’nin yeni hizmet binası ile Buca’daki İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü de bulunuyor; bu alanlarda benzer sistemlerin kurulması planlanarak kazanımın ölçeği artırılmak isteniyor.

Belediye yetkilileri, pilot uygulamalar ve izlenecek ölçme-değerlendirme süreçleri sonucunda gri su geri kazanımının diğer kamu tesislerine de yayılarak kentin su yönetimine katkı sunmasının hedeflendiğini belirtiyor.

YASEMİN KAFE TESİSLERİNDE EL YIKAMA SULARININ PEYZAJ SULAMASI VE TEMİZLİKTE KULLANILMASI İÇİN...

YASEMİN KAFE TESİSLERİNDE EL YIKAMA SULARININ PEYZAJ SULAMASI VE TEMİZLİKTE KULLANILMASI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.