
İyot Eksikliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
TÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, iyot eksikliğinin çocuklarda gelişme, zeka geriliği ve gebelerde düşük ile fetal ölümlerin en sık görülen nedenlerinden biri olduğunu açıkladı. 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla düzenlenen açıklamasında, iyot eksikliğinin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini vurguladı.
İyotun Önemli Rolü
Çelik, iyotun mikro besinler grubunda yer alan önemli bir esansiyel element olduğunu belirterek, "İyot eksikliği özellikle çocuklarda büyüme gelişme geriliğine ve gebelerde düşük ile fetal ölümlere neden olmaktadır. Ayrıca dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedeni iyot eksikliğidir." dedi.
Ciddi iyot eksikliklerinin çocukların zeka seviyelerinde düşüşe yol açabileceğini ifade eden Çelik, iyotun anne karnındaki fetüs için kritik bir besin kaynağı olduğunu belirtti. Özellikle 14. haftaya kadar, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından, gebelik ve emzirme döneminde hekim kontrolüyle iyot takviyelerinin önerildiğini ekledi.
Türkiye'deki Durum ve Gelişmeler
Çelik, Türkiye'de 1999 yılında okul çağı çocuklarında gerçekleştirilmiş bir çalışmada yüzde 38'e varan guatr görülme oranının tespit edildiğini ve bunun öncelikli nedenlerinden birinin iyot eksikliği olduğunu belirtti. 2000'li yılların başında sofra tuzlarına iyot eklenmesi ile bu sorunun önemli ölçüde giderildiğine işaret etti. "İyot profilaksisi uygulamasıyla günlük ihtiyacı karşılamak için sofra tuzlarına iyot eklenmeye başlandı. Bu uygulama tiroit bezindeki hastalıkların azalmasında önemli bir rol oynadı," diye konuştu.
İyot Düzeyinin Önemi
Çelik, iyotun fazlasının da sağlık açısından zararlı olabileceği uyarısında bulundu. İyotun hekim önerisi olmadan kullanılmaması gerektiğini belirtti ve "İyot, iki ucu keskin bir bıçak. Çok yüksek iyot alımında ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bireylerin tiroit bezlerindeki iyot miktarı az ise fazla alım farklı hastalıklara yol açabilir; fazla ise başka sorunlar doğurabilir." dedi.
Son olarak, iyotun kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık, tavuk ile yumurta gibi gıdalarda yüksek miktarda bulunduğunu ekledi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, iyot eksikliğinin çocuklarda gelişme ve zeka geriliği, gebelerde düşük ve fetal ölümlerin en sık görülen nedenleri arasında yer aldığını belirtti. Çelik, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla, AA muhabirine açıklamada bulundu.