
İtalya, yabancıların vatandaşlık alımına ilişkin yasada değişiklik talebini oylamak üzere referandum gerçekleştirmektedir. Sandık başında olan İtalyan halkı, yabancıların vatandaşlık kazanma koşulunun 10 yıldan 5 yıla çekilmesi gibi önemli bir konuda oy kullanıyor.
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, toplamda 51,3 milyon kayıtlı seçmenin katılacağı referandum, iki gün boyunca devam edecek. Oy verme işlemi, yerel saat ile 07.00'de (TSİ 08.00) başladı ve ilk gün saat 23.00'e (TSİ 00.00) kadar sürecek. İkinci günde ise oy verme işlemi, 07.00-15.00 (TSİ 08.00-16.00) saatleri arasında devam edecek.
Referandumda toplam 5 soru oylanacak. Bunlardan en dikkat çekeni, yabancıların İtalyan vatandaşlığına erişimini kolaylaştıracak olan düzenlemeyi içeriyor. Avrupalı olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin, 10 yıl kesintisiz ikamet etme şartının 5 yıla düşürülmesi önerisi, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının geçtiğimiz yıl topladığı 600 binden fazla imza ile mevcuttur.
Referandumda ayrıca, işçi haklarına ilişkin 4 düzenleme de oylanacak. Bu düzenlemeler, işten çıkarma tazminatı, işe iade zorunluluğu, belirli süreli sözleşmeler ve iş güvenliği konularını kapsamaktadır. Oylamanın sonucunda, katılım oranının %50+1 olması durumunda referandum geçerli sayılacak; aksi takdirde geçersiz olacaktır.
Referandum sürecinde, iktidar ve muhalefet partilerinin tutumları dikkate değer. Başbakan Giorgia Meloni ve sağ koalisyon, referandumda çekimser kalırken; muhalefet partileri, vatandaşları oy kullanmaya teşvik eden kampanyalar yürütmektedir.
Referandum önemine binaen, seçmen katılımının artırılması için çeşitli teşvikler ve çağrılar yapılmakta. Seçim sürecinin bir gün öncesinde, muhalefet partilerin gerçekleştirdikleri mitingler, iktidar partileri tarafından eleştirilmiştir.
Ülke genelinde yapılacak referandum dışında bazı belediyelerde de yerel seçimlerin ilk turu gerçekleştirilecek. Taranto ve Matera kentlerinde ise belediye başkanlarını belirlemek için ikinci tur seçimleri yapılacaktır.
İtalya'da yabancıların vatandaşlık almasını düzenleyen yasada ikamet şartının hafifleştirilmesi ile işçi haklarındaki bazı düzenlemelerde değişiklik talebi için gidilen referandumda oy kullanma işlemi sabah saatlerinde başladı.
İtalya'da yabancıların vatandaşlık almasını düzenleyen yasada ikamet şartının hafifleştirilmesi ile işçi haklarındaki bazı düzenlemelerde değişiklik talebi için gidilen referandumda oy kullanma işlemi sabah saatlerinde başladı.