
İtalya'da sağ koalisyon iktidarının Adalet Bakanı Carlo Nordio hakkında, sol muhalefet partileri tarafından, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranan Libyalı üst düzey polis memuru Najeem Osema Almasri Habish'in gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılıp ülkesine gönderilmesiyle ilgili olarak verilen güvensizlik oylaması, Temsilciler Meclisi'nde reddedildi.
Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda Nordio hakkındaki güvensizlik oylaması gerçekleştirildi. 400 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde muhalefet partilerinin büyük çoğunluğunun destek verdiği önerge, 119’a karşı, sağ koalisyon iktidarını oluşturan partilerden gelen 215 oyla reddedildi. Böylece Nordio, bakanlık görevine devam edebilme hakkını kazandı.
Genel kurulda yapılan görüşmeler sırasında, eski bir yargıç olan 78 yaşındaki Bakan Nordio, yargıçlar ve savcıların kariyer yollarını ayıran yargı reformu dolayısıyla muhalefetin kendisini bu gensoru ile hedef aldığını savundu. Oylamanın ardından yaptığı açıklamada, parlamentonun kararının halk iradesini yansıttığını ve sonuçtan memnun olduğunu kaydetti.
Ana muhalefet partisinin lideri Elly Schlein, Habish konusunda siyasi bir tercih yapıldığını belirterek Nordio'nun bakanlık görevini üzerindeki yükümlülüklere daha fazla devam etmemesi gerektiğini öne sürdü. Sol muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi de Bakan Nordio’nun Habish hadisesindeki eylemleriyle anayasayı ve yasaları ihlal ettiğini iddia etti.
Öte yandan muhalefetteki Eylem (Azione) Partisi, gözaltına alınan Nordio hakkında başka muhalefet partileri ile birlikte oylamaya katılmadı. Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarını oluşturan partiler, daha önce de Turizm Bakanı Daniela Santanche ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini hakkında güvensizlik oylaması önerilerini Temsilciler Meclisi'nde reddetmişti.
Almasri Hadisesi
Libya’da 2015 yılında Mitiga Cezaevi’nde gerçekleşen olayların şüphelisi olarak hakkında UCM'nin yakalama emri bulunan Najeem Osema Almasri Habish, 19 Ocak’ta Torino kenti’nden gözaltına alındı. Roma Temyiz Mahkemesi, Habish’in UCM ile İtalya Adalet Bakanlığı arasında gerekli iletişim kurulmadan gözaltına alındığı gerekçesiyle serbest bırakılması yönünde karar verdi. 21 Ocak’da serbest bırakılan Habish, ardından İtalyan devleti tarafından sağlanan uçakla Libya’nın başkenti Trablus’a gönderildi.
UCM, Habish’in serbest bırakılmasına dair kendilerine danışılmadığını belirterek İtalya'dan açıklama talep etti. Hükümet ise Habish’i tehlikeli biri olduğu gerekçesiyle acil güvenlik nedeniyle ülke dışına çıkartma kararı aldıklarını ifade etti. Başbakan Meloni, 28 Ocak'ta olayla ilgili kendisine adli soruşturma açıldığını duyurdu.