İstiklal Yolu Yürüyüşü İnebolu-Kastamonu güzergahında ikinci gününde

Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’ndan Anadolu’ya sevk edilen cephanenin izinde düzenlenen İstiklal Yolu Yürüyüşü, İnebolu-Kastamonu hattında ikinci gününde devam ediyor.

Yayın Tarihi: 10.06.2026 12:10
Güncelleme Tarihi: 10.06.2026 12:14

İstiklal Yolu Yürüyüşü İnebolu-Kastamonu güzergahında ikinci gününde

İstiklal Yolu Yürüyüşü İnebolu-Kastamonu güzergahında ikinci gününde

Etkinliğin amacı ve düzenlenişi

Tarihi İstiklal Yolu'nun İnebolu-Kastamonu güzergahında düzenlenen "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü", Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği hattı anmak amacıyla devam ediyor. Etkinlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kastamonu Valiliği koordinasyonunda yürütülüyor. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü düzenlenen törenle kutlandı; İnebolu, Türkiye’nin tek İstiklal Madalyası’na sahip ilçesi olarak anılıyor.

Güzergah, etaplar ve kamp düzeni

Yürüyüş, 95 kilometrelik İnebolu-Kastamonu hattı üzerinde planlandı. İlk günde katılımcılar, İnebolu’dan başlayıp 19 kilometrelik zorlu bir etabı tamamlayarak 995 rakımlı Çuha Doruğuna ulaştı ve burada kamp kurdular. İkinci gün yürüyüş, kamp yapılan noktadan il merkezine doğru devam ediyor; katılımcılar bugün toplam 95 kilometrelik yolun 24 kilometresini kat etmeyi hedefliyor.

Gün içinde rota üzerinde Küre ilçesindeki Ayrancı Yaylasında öğle molası verilecek, ardından Küre ilçe merkezi yönünde yürüyüş sürdürülecek. Küre Belediyesi tarafından katılımcılara Ecevit Çorbası ikram edilecek ve yürüyüşçüler Ecevit Hanı’nda kamp yapacak.

Katılımcı yorumları

Etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar katıldı. Zonguldak’tan gelen Hamdi Kemal, etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi: "İstiklal Yolu yürüyüşüne üçüncü katılışım. Elimden gelse her yıl bu yürüyüşe katılırım. Yürümekten de çok mutluyum, aynı duyguları yaşamaya çalışıyorum. Zamanında atalarımızın yaşamış oldukları eziyetin, çilelerin duygularını tüm katılımcılarla birlikte yaşıyoruz. Burada yaşananlar anlatmak ile dile getirilemez, mutlaka yaşamak lazım. Ben, bu vatan için şehit olan, rahmetli olanlara Allah’tan rahmet diliyorum"

Kayseri’den katılan Kürşat Özdoğan ise, "Hava şahane, insanlar birbiriyle kaynaştı, süper bir ortamımız var. Bu anlamlı günün anısına bizler de yürüyoruz. Tabii ki ilk etap 19 kilometre, bazılarımız için yorucu ve zorlu olabiliyor ama her şeye değer. Bu vatan kolay kazanılmadı, bizlere emanet. Bu emaneti bizden sonra gelecek nesillere taşıyacak olan gençler de bu yürüyüşü devam ettirecekler" dedi.

İstanbul’dan gelen ve üç arkadaşıyla katılan Mahmut Turan Alp, "İstanbul’da trekking ile uğraşan bir dağcı gurubuz. Çeşitli yürüyüşler yapıyoruz. İstiklal Yolu içimizde bir hevesti. Buraya gelip atalarımızı yad etmek, Şerife Bacılarımızın yürüdüğü yolda yürümek istiyorduk. Bugüne nasip oldu, günümüz güzel başladı, yürüyüşe devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

İnebolu’da huzurevinde kaldığını belirten İbrahim Uzun, "Yürüyüşe huzurevinin izni ile çıktım. Şu anda da Çuha Doruğuna kadar yürüdüm" ifadelerini kullandı. Emekli öğretmen Hasan İlyasoğlu ise, "İstiklal Yolu yürüyüşe her yıl severek katılıyorum. Bu yıl yine katıldık. Yoruluyoruz ama çok zevkli oluyor. Çünkü bizim atalarımıza bir vefa borcumuz var. O nedenle zevkle bu yolu yürüyoruz" dedi.

Değerlendirme

Yürüyüş, hem tarihsel hafızayı canlı tutmayı hem de katılımcılar arasında bir bağ oluşturmayı hedefliyor. Katılımcıların ifadeleri, etkinliğin fiziksel zorluklarına rağmen duygusal bir anlam taşıdığını gösteriyor; rota ve kamp düzeni, anma etkinliğinin planlı bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor.

İstiklal Yolu Yürüyüşü ikinci gününde devam ediyor

İstiklal Yolu Yürüyüşü ikinci gününde devam ediyor

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.