İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Temsili Mahkeme Kuruldu
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Gazze'de işlediği soykırım suçu nedeniyle İsrail'i, temsili kurulan uluslararası mahkemede yargıladı. Üniversitenin Hukuk Fakültesi Sanal Mahkeme Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmada, Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Abdülkadir Akıl ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Berdal Aral ve Dr. Öğr. Üyesi Özlem Yücel mahkeme heyeti olarak görev aldı.
Yargılama Süreci ve Karar
İki celsede gerçekleştirilen duruşmada, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı dava açan Güney Afrika Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti adına temsili müdahillik talebinde bulunan öğrenciler ile İsrail'i temsil eden öğrenciler savunmalarını yaptı. Mahkeme, İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de hem maddi hem manevi şekilde soykırım suçu işlediğine hükmetti.
Akademik Yorumlar ve Önem
Doç. Dr. Abdülkadir Akıl, temsili yargılama öncesinde yaptığı konuşmada, "Bu tür çalışmalar yalnızca Gazze'deki soykırımın duyurulması için değil, insan haklarının güçlendirilmesi açısından da önemlidir" dedi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek ise bu temsili yargılamanın, hukuksuzluğa karşı bir ses olarak kayda geçmesini istedi.
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, insanlığın savaş ve zulümle değil, merhamet ve anlayışla var olması gerektiğini vurguladı.
Söyleşi Etkinliği Düzenlendi
Temsili mahkeme öncesinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) İstanbul Şubesi işbirliğinde "Ateş düşlerinden özgürlük düşlerine: Soykırım sonrası bir devlet hayal etmek için karşı olgusal yöntemi kullanmak" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Saygın akademik isimlerden Prof. Dr. Mohsen al Attar, Filistin'in geleceği üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Attar, "Siyonist distopya, legalist model ve kurtuluşçu model" olarak tanımladığı yaklaşımlardan ilki için "Theodor Herzl'in 19. yüzyılın sonlarında kurduğu ateşli hayal, bugün İsrail'in devlet politikası haline geldi. Filistin'i Filistinlilerden arındırma arzusu, bugün Gazze'nin yaşanmaz kılınmasıyla somutlaştı" ifadelerini kullandı.
Hukukun yalnızca bir tartışma aracı haline geldiğini belirten Attar, "Filistinli çocukların hayatta kalabileceği bir gelecek, yalnızca kanunla değil, mücadeleyle mümkün olabilir. Bu yüzden, Gazze'nin geleceğini hayal ederken, yok oluşu değil direnişi merkeze almalıyız," diye ekledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Gazze'de işlediği soykırım suçu nedeniyle İsrail'i, üniversitenin hukuk fakültesi sanal mahkeme salonunda temsili kurulan uluslararası mahkemede yargıladı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Gazze'de işlediği soykırım suçu nedeniyle İsrail'i, üniversitenin hukuk fakültesi sanal mahkeme salonunda temsili kurulan uluslararası mahkemede yargıladı.