İstanbul Valiliği: 2025'in ilk 9 ayında tüketici hakem heyetleri 2 milyar 241 milyon lira karara bağladı
İstanbul Valiliği, kentin tüketici hakem heyetlerinin 2025 yılının ilk dokuz ayında toplam 170.874 başvuru aldığını ve bunlardan 156.932'sinin karara bağlandığını açıkladı. Karara bağlanan başvuruların toplam değeri 2 milyar 241 milyon lira olarak bildirildi.
Başvuru sayıları ve sonuçların kapsamı
Valiliğin NSosyal hesabından yapılan açıklamada, tüketici hakem heyetlerinin uyuşmazlıkları adil, hızlı, basit ve en az masrafla çözdüğü, bununla birlikte yargının üzerindeki iş yükünü de önemli ölçüde azalttığı vurgulandı. Açıklamaya göre sonuçlandırılamayan başvuruların büyük çoğunluğu adli süreci başlatılmış olan dosyalardan oluşuyor.
Ürün ve sektörel dağılım
Ürün bazında en fazla şikayet edilen kategori ayakkabı oldu; bu alana ilişkin başvuru sayısı 17.371 ve payı %10,1 olarak kayda geçti. Sektörel değerlendirmede ise en yüksek başvuru oranı perakende ticaret sektöründe görüldü; bu sektöre ilişkin başvuru sayısı 81.183 ve sektör payı %47,5 şeklinde açıklandı.
Elektronik başvurular ve erişim
Açıklamada başvuruların büyük bölümünün elektronik ortamda gerçekleştirildiği belirtilerek, başvuruların %83,6'sinin (143.026 adet) e-Devlet üzerinden yapıldığı ifade edildi. Vatandaşlara başvurularını e-Devlet aracılığıyla iletmeleri ve Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden elektronik başvuru yapmanın kolaylık sağladığı hatırlatıldı.
Valiliğin açıklaması, tüketici hakem heyetlerinin hem bireylerin uyuşmazlık çözümünde erişilebilir bir araç sunduğunu hem de adli mercilerin yoğunluğunu hafiflettiğini ortaya koyuyor.