İstanbul'da toplu ulaşım zammının kapsamı: U logolu metrolar ve Marmaray muaf
AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimince yapılan yüzde 30'luk toplu ulaşım zammının, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın işlettiği 'U' logolu metrolar ve Marmaray'da uygulanmayacağını duyurdu.
Özdemir'in açıklaması
Özdemir, NSosyal'deki hesabından yaptığı açıklamada, bugüne kadar toplu ulaşım ücretleri belirlenirken asgari ücret, enflasyon oranı ve akaryakıt fiyatlarındaki değişimin esas alındığını belirtti. Açıklamasında, normal şartlarda yılda bir kez zam yapıldığını vurguladı.
Özdemir, CHP'li İBB yönetiminin bu teamülleri çiğnediğini belirterek, 15 Ocak'ta, 2025 yılı için geçerli olmak üzere zaten yüzde 35 oranında bir zam yapıldığını, aradan yalnızca sekiz ay geçmişken ve yeni bir gerekçe yokken 15 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30'luk yeni bir zam yapıldığını ifade etti.
Konuyla ilgili örnekleri şu şekilde paylaştı: 'tam elektronik bilet' ücretinin 27 liradan 35 liraya çıkarıldığı ve 'Mavi Kart' aylık abonman ücretinin 2 bin 120 liradan 2 bin 748 liraya yükseltildiği bilgilerini aktardı.
Özdemir ayrıca, altı yılda toplu ulaşıma yüzde 1246 zam yapıldığını öne sürerek hizmette bir iyileşme olmadığını savundu ve otobüs arızalarına değindi: 'Her gün arıza yapan, vatandaşlarımızı yolda bırakan, itilmek suretiyle hareket ettirilen otobüsler İstanbul'un manzarası haline geldi.'
Etki ve siyasi değerlendirme
Özdemir, yapılan son zammın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın işlettiği hatlarda, yani 'U' logolu metrolarda ve Marmaray'da geçerli olmayacağını belirtti. Özellikle Marmaray'ı kullanan yüzbinlerce vatandaşın bu zammın dışında kalacağını vurguladı.
Son olarak Özdemir, 'CHP'li İBB yönetimi bilmelidir ki İstanbul sahipsiz değildir. Biz AK Parti teşkilatları olarak, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da İstanbulluların hakkını, hukukunu her platformda korumaya devam edeceğiz.' ifadeleriyle parti teşkilatlarının sürece müdahil olmaya devam edeceğini dile getirdi.